Мисија која ће промијенити све: Лов на планету сличну Земљи

Агенције
Мисија која ће промијенити све: Лов на планету сличну Земљи

Астрономи су покренули амбициозни пројекат у ком би требало да настане прва фотографија "земљолике" планете.

Мисија којој ће се посветити приватни институти,требало би да укључи изградњу телескопа величине веш-машине који ће бити усмјерен ка Алфа Кентаури, нама најближем звјезданом систему, у нади да ће фотографисати планету која је потенцијално настањива.


Научници су од 1980. до данас потврдили присуство више од 3.000 егзопланета, односно планета изван Снчевог система. Међутим, за њих знамо само захваљујући индиректним мјерењима, односно треперењу свјетлости која до нас допире од звијезда. Нико никад није фотографисао планету изван Сунчевог система.

Нова мисија, Пројекат Плаво наставак је рада на НАСА Кеплер телескопу и другим инструментима.

"У посљедњих десет година истраживања егзопланета испоставило се да их има много више него што смо могли и да замислимо. Сада покушавамо да откријемо да ли је живот уобичајен у свемиру или врло ријетка појава", каже Џон Морс, бивши директор сектора за астрофизику у НАСА и извршни директор института Болдлиго, који је покренуо Пројекат Плаво.

Мисија неће бити лака. Алфа Кентаури је ипак удаљена чак 4,4 свјетлосне године, односно 40 трилиона километара и тешко се може назвати комшилуком. Осим тога, овај систем има двије звјезде које круже једна око друге и свјетлост мора да се блокира, да би планете могле да се виде.

Суприја Чакрабарти, професор физике на Универзитету у Масачусетсу, сматра да успјех мисије зависи од барем три технологије. Прва би требало да телескоп усмјери правилно ка Алфа Кентаури, друга да раздвоји нежељену свјетлост од свјетлости коју рефлектују планете, а трећа да замјени огледало телескопа хиљадама мањих којима појединачно може да се манипулише.

"То је врло изазован пројекат, али га то чини и узбудљивим", каже Чакрабарти.

Иако пројекат сада воде институт Болдлиго и још једна приватна организација Мишн Кентаур, Морс се нада да ће привући и друге партнере из научних установа и националних свемирских агенција.

Мисија би требало да кошта мање од 50 милиона долара.

Телескоп ће онда провести двије године "зурећи" у Алфа Кентаури, у нади да ће примјетити планете око неке од две звијезде. Он може забиљежити само тачкицу у мраку, али би и то било револуционарно, сматрају астрономи.

"За мене, проналазак планете сличне Земљи која кружи око нама најближе звијезде био би нешто феноменално", каже Чакрабарти.

Овакви планови нису нови.

Руслан Беликов и Едуардо Бендек из НАСА Истраживачког центра у Калифорнији имали су сличну идеју. Они су хтјели да лансирају телескоп Ацесат, али је та мисија била сувише ризична за америчку националну свемирску агенцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана