Мишеви из свемира слетјели на Земљу

Агенције
Мишеви из свемира слетјели на Земљу

Руска свемирска капсула, која је провела мјесец у свемиру и кружила око Марса, а у којој су биле животиње - мишеви, гуштери и пужеви, данас се успјешно вратила на Земљу.

Капсула Бион-М спустила је данас лагано уз падобран на подручје Оренбург, око 1.200 километара југоисточно од Москве, саопштиле су руске свемирске власти.

У капсули је било 45 мишева, 23 гуштера и 20 пужева као и других живих организама. Сви су били одвојени у капсули и под сталним видео надзором.

Животиње, за које се не прецизира да ли су преживјеле путовање око Марса, сада ће бити прегледане како би се утврдило како реагују на боравак у свемиру.

"Хоћемо да утврдимо колико наш организам издржава свемирске услове, као што је бестежинско стање и колико дуго може да издржи у свемиру", рекао је директор програма Руског свемирског центра Виталиј Абрашкин.

Мишеви су имали електронски чип испод коже и научници желе да утврде како су се они понашали у свемиру. У капсули су били и други живи организми као рибља јаја, сјеменке и биљке.

Руси су већ користили животиње за боравке у свемиру како би припремили одлазак људи. Руси су слали мајмуне у свемир како би припремили људски лет са совјетске свемирске станице Мир на међународну свемирску станицу.

Први експеримент те врсте је лет пса Лајке 1957. године, која је летјела прије Јурија Гагарина 1961. године. Лајка је угинула неколико сати послије лансирања.

Руси већ дуго желе да лете на Марс и намјеравају до 2030. године да смјесте базу на Мјесецу, одакле би космонаути ишли на Марс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана