Милиновић: Дигитална трансформација једино уз квалитетну инфраструктуру и услуге

ГС
Foto: ГС

Дигитална трансформација може бити постигнута једино уколико државе имају високо квалитетну инфраструктуру и услуге које су по приступачним цијенама доступне свим грађанима, изјавио је генерални директор Регулаторне агенције за комуникације Драшко Милиновић.

Милиновић је у обраћању учесницима Регионалног регулаторног форума за Европу посебно захвалио за подршку коју Међународна унија за телекомуникације пружа у успостављању система широкопојасног мапирања с циљем осигурања услова за повезивање корисника на интернетску мрежу великих брзина, путем поуздане, сигурне и квалитетне инфраструктуре, уз што боље корисничко искуство, што је БиХ у овом тренутку пријеко потребно.

Регионални регулаторни форум за Европу, који има дугогодишњу традицију и представља референтну тачку европских актера о регулаторним питањима, одржан је у онлајн формату током ове седмице у организацији ИТУ и Регулаторног тијела за електронске комуникације и пошту Црне Горе, саопштено је из РАК-а.

Форум се надовезује на резултате ИТУ Глобалног симпозијума за регулаторе /ГСР-21/ и Смјернице најбоље праксе за 2021.годину, осигуравајући њихово спровођење на регионалном нивоу.

Осим Милиновића, обратили су се и представници ИТУ и Европске комисије, као и директори регулаторних тијела из Словеније, Црне Горе, Хрватске, Србије, Албаније и Сјеверне Македоније.

Шеф Сектора за лиценцирање телекомуникација у РАК-у Мелиха Ковачевић имала је презентацију о теми "Повољно окружење за мапирање широкопојасног приступа у БиХ", са посебним нагласком на капацитете сервиса, инфраструктурне и инвестиционе могућности.

- Треба истаћи да је РАК аплицирала код ИТУ и испунила услове за заједнички пројекат за мапирање широкопојасног приступа, што ће у наредном периоду бити реализовано у сарадњи са словеначком регулаторном агенцијом АКОС - рекла је Ковачевићева.

Како би поставила одговарајући оквир за мапирање широкопојасног приступа у БиХ, узимајући у обзир и најбољу досадашњу праксу, РАК је раније поднијела захтјев за техничку помоћ ИТУ.

Циљ пројекта је омогућити БиХ да се усклади са постојећим регулаторним, техничким и праксама креирања политика у ЕУ, чиме ће се ублажити дигитални јаз између ЕУ и БиХ као земље потенцијалног кандидата.

РАК ће у наредном периоду приступити детаљнијој анализи и реализацији закључака са овог Форума, а посебно ће се фокусирати на реализацију заједничког пројекта са словеначким регулатором.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана