Милијардер полетио на прву приватну шетњу свемиром

GS
Foto: Telegram

Спејсекс је лансирао приватну свемирску мисију Поларис Давн са милијардером Џерадом Ајзакманом и трочланом посадом.

Компанија жели да уђе у историју као експедиција са првом приватном свемирском шетњом и најдаљим свемирским летом са посадом од НАСА Аполо мисије на Мјесец прије више од 50 година.

Четрдесетједногодишњи Џерад Ајзакман амерички предузетник и пилот, филантроп и комерцијални астронаут, је са Скотом Потитом, пензионисаним пилотом америчког ваздухопловства, и вишим инжењерима Спејсекса Аном Менон и Саром Гилис одлучио да се упусти у ову несвакидашњу авантуру.

Мисија Поларис Давн покушава да забиљежи кључне прекретнице, укључујући прву свемирску шетњу коју је извела посада на приватној свемирској мисији. Шетња свемиром уједно ће тестирати и најновија свемирска одјела Спејсекса за екстра-возило која су дизајнирана да буду флексибилнија и планирана за употребу у будућим мисијама. Предвиђена шетња биће одржана трећег дана мисије, а Ајзакман и Гилис ће провести око 15 минута ван летиливе, пише магазин Форбс.

Мисија ће такође бити најудаљенија свемирска мисија са посадом од НАСА мисије Аполо на Мјесец. На најдаљој тачки своје орбите, мисија Поларис Давн достићиће висину од 870 миља, надмашивши рекорд НАСА-ине орбите Гемини КСИ из 1966. године од 853 миље.

Ајзакман је јавности познат по томе што има невјероватну пословну и животну причу.

Он је напустио средњу школу, основао је Шифт Пејментс са 16 година у подруму својих родитеља у Њу Џерсију. Компанија данас обезбјеђује терминале на продајном мјесту предузећима, а на сајту компаније пише да обрађује више од 260 милијарди долара плаћања сваке године. Њему је дугогодишњи хоби ваздухопловство и он је обучен пилот који је управљао борбеним авионима. Те 2009. године поставио је рекорд за најбржи лет око свијета, са временом од 61 сат и 51 минут. Такође је основао Дракен Интернационал, приватну одбрамбену компанију са сједиштем на Флориди која управља више борбених авиона и помаже у обуци војних пилота.

Мисија Поларис Давн није Џерадово прво путовање у свемир. Године 2021. био је учесник првог орбиталног свемирског лета у којем су учествовали грађани.

Његова процијењена нето вриједност износи двије милијарде америчких долара, преноси Политикин Магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана