Милијардер Илон Маск објавио план о колонизацији Марса

Агенције
Милијардер Илон Маск објавио план о колонизацији Марса

Милијардер Илон Маск жели да окупи 80.000 људи који би колонизовали црвену планету у слиједеће двије деценије, пренио је сајт "Спејс".

Маска, оснивач и извршни директор приватне свемирске компаније "Спејс Икс" указује да би план насељавања почео малим корацима, са групом од 10-так "свемирских пионира" које би превезао на Марс на ракети на погон од метана и течног кисеоника, а све по цијени од 500.000 долара по појединцу.

Маск је први приватни свемирски предузетник који је обавио успјешно лансирање на Међународну космичку станицу почетком ове године. Он каже да би прва екипа насељеника могла да "процвјета у нешто стварно велико". 

- На Марсу можете да започнете самодовољну цивилизацију и да је узгојите у нешто стварно велико – рекао је он окупљенима у Краљевском аеронаутичком друштву у Лондону.

Прва екипа колонизатора би отишла на Марс опскрбљена машинама за производњу ђубрива, кисеоника и метана из атмосфере црвене планете, као и грађевинским материјалом да изграде огромне куполе у којима би узгајали житарице са Земље. Куполе би биле изграђене под притиском угљен-диоксида, јер би се са CO2, на Марсовом тлу могле узгајати житарице за храну.

Маск план о колонизацији Марса зове "животним осигурањем за колективни живот".

Колонија би од почетних 10 пионира нарасла до 80.000 житеља Марса, ако би један од 100.000 људи желио да отпутује на црвену планету кад то буде могуће, узимајући у обзир да би Земљина популација тада била око осам милијарди.

Први корак је да човјек слети на црвену планету, а Маск очекује да ће то бити извршено у слиједећих 15 до 20 година. Фаза два би захтјевала изградњу брзе ракете са вертикалним слетањем.

Он тренутно ради на плану велике ракете, која би се користила више пута, а прича се да ће се звати MCT – масивни транспорт терета или транспорт за колонизацију Марса (Mass Cargo Transport - Mars Colony Transport).

Таква ракета – "Фалкон 9" - тренутно се тестира за вертикално полетање и слетање. Овај прототип, назван "Скакавац", већ је обавио два кратка лета, али план је да се у слиједећим мјесецима повећају његова висина и брзина, до лансирања у орбиту и назад.

Маск каже да ће његов пројекат бити "забавна авантура за гледање, чак и ако не учествујете", попут слетања на Месец 1969.

Међутим, ништа од колоније уколико америчка влада не подржи пројекат финансијски.
- Нешто новца мора да се потроши на успостављање базе на Марсу. Ријеч је о темељима на самој локацији – рекао је Маск.

- За енглеске колоније у Америци требало је много средстава. Али једном кад се успоставе редовни летови на Марс, можете спустити трошкове на пола милиона долара за неког ко би се преселио тамо. Чини ми се да има довољно људи који би платили за то по разумној цијени – закључио је он.

Ко је Илон Маск?

Илон Маск (41) рођен је у Преторији, Јужна Африка, а живи у Бел Еру у Калифорнији, САД. Дипломирао је физику на Универзитету Пенсилванија, а пословање на Вартону. Према "Форбсу", Маск је "тежак" 2,4 милијарде долара (нето). У јануару ове године је објавио да се разводи од друге жене, глумице Талајле Рајли. Из првог брака, са књижевницом Џастин Маск, има петоро синова.

Маск је свјетски познати бизнисмен и изумитељ, оснивач је компаније "Спејс Икс" и кооснивач "Тесла моторс", као и "Пеј пала". Његови рани радови предвидели су конструкцију првог спортског електричног аутомобила са "Тесла моторсом".
"Драгон", свемирски брод његове компаније "Спејс Икс", ушао је у историју када је у мају ове године постао прва комерцијална летјелица која је дошла на Међународну космичку станицу.
"Спејс Икс" је са NASA-ом потписао уговор вредан 1,6 милијарди долара за 12 преноса товара до МКС и назад 2008. Компанија је прошле године почела да превози астронауте за хонорар од NASA-е.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана