Милијарде долара потребне за противметеорски штит

Агенције
Милијарде долара потребне за противметеорски штит

Москва - Русији је потребно око двије милијарде долара да изгради систем одбране од метеора, сматрају научници."Осим мреже телескопа на земљи потребна нам је платформа стационирана у васиони. За све то потребно нам је 68 милијарди рубаља /двије милијарде долара/ у наредних 10 година", рекла је шеф одјељења Института за астрономију Руске академије наука Лидија Рихлова.

Према њенима ријечима, нацрт савезног програма о градњи штита против метеора одобрила је руска свемирска агенција "Роскосмос", а приједлог је дат на разматрање замјенику премијера Дмитрију Рогозину.

Пројекат је посебно добио на важности након експлозије метеора на небу изнад Урала чији су дијелови пали на земљу. Од детонације је повријеђено око 1.200 људи.

Рихлова је рекла да би ударна сила од експлозије била равна јачини од 500 килотона експлозива ТНТ да метеор није експлодирао у атмосфери и да се умјесто тога само срушио на земљу.

Научници су пронашли дијелове метеорита који се разбио у седам великих комада, од којих је један пао у језеро Чебаркул, око 150 километара од града Чељабинска, центра истоимене области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана