Микропластика први пут пронађена у људској крви

б92
Foto: илустрација

Ново откриће показује да честице пластике могу да путују по тијелу и да се задрже у органима.

 

Трагови микропластике су први пут откривени у људској крви, а научници су пронашли ситне честице код скоро 80 одсто тестираних узорака.

Откриће показује да честице могу да путују по тијелу и да се задрже у органима, а утицај на здравље је још непознат, преноси Гардијан. Истраживачи су забринути јер микропластика узрокује оштећење људских ћелија у лабораторији, а већ је познато да честице које загађују ваздух, улазе у тијело и изазивају милионе прераних смрти годишње. 

Огромне количине пластичног отпада се бацају у животну средину, а микропластика сада контаминира читаву планету, од врха Монт Евереста до најдубљих океана. Познато је да људи већ конзумирају разне ситне честице отпада храном и водом, као и да их удишу, а пронађене су у измету беба и одраслих.

Научници су анализирали узорке крви од 22 анонимна давалаца. Сви су здраве и одрасле особе. Пластичне честице нађене су код 17 испитаника.

Половина узорака је садржала ПЕТ пластику, која се обично користи у производњи флаша, док је трећина садржала полистирен, који се користи за паковање хране и других производа. Четвртина узорака крви садржала је полиетилен од којег се праве пластичне кесе.

"Наша студија је први показатељ да у нашој крви имамо честице полимера - то је револуционарни резултат", рекао је професор Дик Ветхак, екотоксиколог на амстердамском универзитету Врије у Холандији.

"Али морамо да проширимо истраживање и повећамо величину узорака, број процењених полимера итд." Даља истраживања бројних група су већ у току, рекао је он.

"Свакако је разумно бити забринут. Честице су ту и преносе се по цијелом тијелу", додао је професор Ветхак.

Рекао је да је претходни истраживачки рад показао да је количина микропластике 10 пута већа у фецесу беба у поређењу са одраслима и да бебе храњене из пластичних флаша, гутају милионе микропластичних честица дневно.

"Такође генерално знамо да су бебе и мала деца рањивији на излагање хемикалијама и честицама. То ме много брине", истакао је.

Ново истраживање је објављено у часопису Енвиронмент Интернатионал и прилагодило је постојеће технике за откривање и анализу честица малих димензија од 0,0007 милиметара.

Професор Ветхак је признао да се количина и врста пластике значајно разликују између узорака крви. "Али ово је пионирска студија", рекао је, нагласивши да сада је потребно уложити више рада на овој проблематици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана