Microsoft и Sony под притиском да из Русије уклоне подршку за Xbox и PlayStation

б92
Foto: принтскрин

Током протекле недјеље, Михаил Федоров, украјински потпредсједник владе и министар за дигиталне трансформације, консултовао се са технолошким компанијама, позивајући их да зауставе пословање у Русији и пруже помоћ Украјини.

Тако је Илон Маск је директно одговорио Федорову на Твитеру, саопштивши да је интернет сервис Старлинк активиран у Украјини.

Маск је такође испоручио Старлинк терминале у Украјину, на чему му је Федоров захвалио. Друге технолошке компаније, које је Федоров контактирао, као што је Епл, обуставиле су продају производа у Русији.

Берзе криптовалута су блокирале адресе повезане са руским и белоруским политичарима и олигарсима у складу са економским санкцијама, али су се уздржале од блокирања свих руских корисника, упркос захтеву Федорова да то учине.

 Федеров сада тражи од гејминг компанија и еСпортс платформи да се придруже међународном одговору на војну акцију Русије у Украјини.

Потпредсједник владе је на Твитеру позвао компаније за игре да привремено блокирају све руске и белоруске налоге. Такође сугерише еСпорт платформама да привремено забране руским и белоруским тимовима и играчима да учествују у међународним еСпорт догађајима и да откажу еСпорт догађаје који се одржавају у Русији и Белорусији.

Федоров је у твиту посебно позвао Мајкрософт и Сони да повуку Иксбокс и Плејстејшн са руског тржишта. Сони је већ показао своју спремност да се повуче с руског тржишта, објавивши раније ове недеље да ц́е паузирати пројекцију Морбијуса и будућих филмова у Русији, придруживши се тако Дизнију, Универзалу, Парамоунту и Варнер Бросу.

Неке компаније за игре и еСпорт платформе су вец́ најавиле неке потезе. ЕА Спортс ц́е уклонити све руске и бјелоруске тимове из својих ФИФА и НХЛ франшиза игара. Еспортс тим Натус Винцере (НАВИ) прекинуо је сарадњу са главном руском еСпорт групом, а ЕСЛ Гаминг је забранио организацијама које су очигледно повезане са руском владом да учествују у предстојећој ЕСЛ Про лиги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана