Метеоролог: "Зима ће 2100. године трајати само мjесец дана"

GS
Foto: Freepik

Метеоролог Иван Ристић прогнозира да ћемо за само седамдесетак година имати такву климу да ће нам зима трајати само неколико недјеља умјесто три мјесеца.

На свом Фејсбуку, метеоролог Иван Ристић објавио је пост под називом: "Зима ће 2100. године трајати само мјесец дана" и тиме заинтригирао јавност.

Наиме, како је објаснио у даљем тексту, зимски временски период трајаће само неколико недјеља умјесто три мјесеца, као што је сада случај.

"И не говоримо о далекој будућности, промене су већ у току! У поређењу са недавном прошлошћу, просечно трајање лета је повећано са 78 на 95 дана, док је трајање зиме смањено са 76 на 73 дана. Такође, смањена је дужина пролећа и јесени, са 124 на 115 дана, односно са 87 на 82 дана. Као резултат тога, пролеће и лето сада почињу раније, док јесен и зима почињу касније," написао је метеоролог Иван Ристић на свом профилу.

Како је објаснио, ова теорија заснована је на важећој теорији о ефектима стаклене баште.

"Зима ће трајати три месеца на пример, од 18. до Светог Јована, након чега би требало да почне пролеће, ако се настави овај тренд отопљења. Ми смо сада изгубили неких 30 дана зиме," каже Ристић за "Пинк".

Невиђене врућине сљедеће године

"Ми губимо зиму, а лето се невероватно шири. Најављује се да ћемо имати лето од маја до октобра. Све је повезано и са земљотресима и вулканима. Сви вулкани су активни, имамо рекордан број земљотреса на планети. Италија је најопаснија, ту је супер-вулкан, који се буди на хиљаду година. Сада је 900. година, очекује се у наредних 100 година да еруптира," каже метеоролог Иван Ристић.

Очекују се у максимални земљотреси у Србији

Како је рекао Ристић недавно, у максимуму активности Земље много више енергије долази из дубине земље што се рефлектује и на климу, а то је један од разлога што смо изгубили зиме, а добили земљотресе.

"Максимални земљотрес који је био у Србији је био близу Београда, у Лазаревцу 24. марта 1922. године, када је Ташмајдан пукао на пола. У пуно делова света су се десили земљотреси који су били на нивоу историјског максимума као што је овај у Турској. Велике су шансе да се, у наредним годинама, можда и ове, у Србији догоди земљотрес историјског максимума" рекао је Ристић за "Tanjug".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана