Мета жели да користи податке корисника у Европи за обуку вjештачке интелигенције

Танјуг
Мета жели да користи податке корисника у Европи за обуку вjештачке интелигенције

ПАЛО АЛТО - Америчка технолошка компанија Мета, власник Фејсбука и Инстаграма, објавила је да жели да користи податке својих корисника у Европи за обуку модела вјештачке интелигенције (АИ).

Фирма је навела да ће користити јавно доступне податке европских корисника како би обучила свој АИ модел Ллама који ће тако боље упознати “језик, географију и културне референце” Европљана, преноси АП.

Мета може да има проблема са строгим законима Европске уније о приватности података, а неке организације као што је непрофитна група НОYБ (акроним од “ноне оф yоур бусинесс”) је већ поднијела приговоре ЕУ и позвала Брисел да заустави Мету пре него што крене са обуком следеће генерације АИ модела.

Ово није први пут да Мета долази у сукоб са законима Европске уније због прикупљања података корисника.

Италијанска агенција за заштиту конкуренције објавила је недавно да је казнила америчку компанију Мета и њену истоимену европску подружницу са 3,5 милиона евра због непоштених пословних пракси у вези са стварањем налога на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм и њиховим управљањем.

Како се наводи у образложењу одлуке, корисници Инстаграма приликом процеса регистрације нису добили јасне информације о прикупљању и обради њихових података у комерцијалне сврхе, преноси АНСА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана