Маск: SpaceX ће направити више од хиљаду "Starshipa" и транспортовати милион људи на Марс

ГС
Foto: Agencije

Иако није прошло много времена откако се компанија SpaceX мучила да дође до орбите, њен оснивач и директор Елон Мaск сада најављује транспорт људи на Марс.

 SpaceX је 31. маја обиљежио 10. годишњицу од прве мисије капсуле Драгон под називом ЦОТС2, која је подразумијевала путовање до Међународне свемирске станице и назад.

Само неколико година раније, 28. септембра 2008. године, компанија је досегла орбиту током четвртог покушаја лансирања ракете Falcon 1.Упркос честим Мусковим претјеривањима, тешко је оспорити његове успјехе када је ријеч о летовима у свемир.

Сада је путем Тwиттера најавио још један амбициозни план који се односи на ракету Старсхип и путовање на Марс.Према Мусковим тврдњама, SpaceX намјерава произвести више од хиљаду Starshipa  како би транспортовао "живот" на Марс. То би било нешто попут "веома модерне Ноине Арке", написао је Мaск у свом твиту.

Овај циљ намјерава остварити до 2050. године.Мaскова компанија тек треба лансирати Starship у орбиту, а то би се требало догодити овог љета иако Федерална агенција за авијацију одгађа еколошку процјену летјелице.

Starship ће бити сачињен из два дијела, први ће чинити ракета висока 70 метара опремљена с укупно 33 мотора Раптор 2. Међутим, Мaскови планови се не поклапају с плановима НАСА-е.

Он је рекао да ће послати прве људе на Марс до 2050. године, док је НАСА најавила исти циљ, вјероватно уз помоћ SpaseX до 2030-тих или 2040-тих.НАСА је недавно објавила 50 кључних циљева које жели остварити прије и током прве мисије на Марс.

Један од проблема је деградација мишића астронаута до те мјере да би се могли мучити при ходању када дођу на Црвену планету.Колонизација Марса ће бити невјероватно спор процес пун тестирања и грешака.

Због тога НАСА планира послати на Марс прво научнике експерте, док Мaск каже да ће на Црвену планету моћи путовати "готово сви" који буду могли платити 100.000 долара за карту за одлазак и живот на Марсу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана