Машине спојене на мозак војника

Глас Српске
Машине спојене на мозак војника

ЛОНДОН - Британски научници сматрају да би оружане снаге могле знатно да напредују развојем неуро науке и предлажу машине које би биле спојене на мозак војника, а које би функционисале као компјутери.

Студија је урађена на Државној академији наука у Великој Британији и доказала је потенцијалну корист за војску и полицију уколико неуро наука крене у том смеру. Научници предвиђају и нове дроге које подижу продуктивност, успављују противнике или затворенике и натјерају их да “пропјевају”.

Тако би се мозгом могло контролисати оружје, али и вештачки удови, преноси BBC.

- Како човјек може емитовати слике, попут мета, много пре него што је сам свестан тога? Оружје, које би било спојено с мозгом имало би многе предности што се тиче брзине и прецизности - каже се у извештају.

Једно од кључних питања је питање одговорности у случају у којему је човеков мозак спојен на машину. Тако научник Винс Кларк пита да ако контролишеш ту направу спојену на мозак и погодиш погрешну мету, ко је крив за то? Ти или справа? Он је рекао да се не осећа угодно знајући да би војска и полиција могле искористити достигнућа неуро науке у своје сврхе, јер то значи да би његова истраживања могла повећати нечију патњу.

Британско Министарство обране још се није изјаснило о овом извештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана