Мајрософтово преузимање Активижена под лупом регулатора

Танјуг
Foto: Агенције

ЊУЈОРК - Федерална комисија за тржиште САД-а (ФТЦ) испитује споразум корпорације Мајкрософт вриједан 68,7 милијарди долара о преузимању компаније Активижен Близард, произвођача видео игрица "Зов дужности", извјестила је агенција "Блумберг Њуз", позивајући се на извор упознат са тим поступком.

ФТЦ ће, умјесто Министарства правде, истражити да ли ће ова аквизиција угрозити тржишну конкуренцију, наводи се у извјештају. У настојању да пооштре услове за спајање компанија, ФТЦ и Министарство правде су прошлог мјесеца заједно саопштили да је концентрација индустрија на тржишту постала све већа и да раст поднијетих захтева за спајање у 2020. и 2021. сигнализира да ће се ситуација погоршати, преноси Ројтерс.

Мајрософт, Активижен и ФТЦ нису одмах одговорили на захтјеве британске агенције за коментаром. Уговор најављен у јануару је највећи икада за Мајкрософт и био би највећа аквизиција плаћена у готовини до сада.

Истовремено, Сони је објавио у понедјељак да ће купити компанију Банџи, оригиналног творца видео игара „Хало“ и „Дестини“ за 3,6 милијарди долара, што је посљедњи у низу таласа консолидације који је захватио сектор игрица. Ројтерс је раније извјестио да ће Мајкрософт платити накнаду од 3,0 милијарде долара ако уговор пропадне, што указује на то да је компанија увјерена да ће добити одобрење антимонополских органа. Мајкрософт и Активижен су дали себи рок до јуна 2023. да заврше трансакцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана