Мајкрософт претекао Епл као највриједнија јавна компанија на свијету

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - Мајкрософт је данас накратко претекао Епл и постао највриједнија таква компанија на свијету, што је нови заокрет у вишедеценијском ривалству између двије велике технолошке групације.

Акције софтверске компаније порасле су данас за око један одсто, док су акције произвођача Ајфона пале за скоро толико, пренио је "Фајненшел тајмс".

Узбуђење инвеститора због новог таласа генеративне вјештачке интелигенције (АИ), вођено огромном популарношћу ОпенАИ-овог ЦхатГПТ, од када је лансиран крајем 2022. године, наставило се и у новој години, а Мајкрософт је једна од компанија која је због тога највише профитирала.

Промјена на ранг-листи најбогатијих компанија на свијету, такође, је утицала на произвођача АИ чипова Нвидију, чије су акције ове године порасле за око 11 процената.

Епл је у великој мјери изостављен из приће о вештачкој интелигенцији која је покренула Мајкрософт, највећег добављача ОпенАИ подршке и клауд хостинг провајдера, као и пионира у примјени АИ четбота у својим производима за претрагу.

У исто вријеме, забринутост због слабије продаје Ајфона, посебно у Кини, утицала је на Еплове акције у првих неколико дана 2024. године.

Епл и Мајкрософт су ривали од 1980-их, када је компанија коју су основали Стив Џобс и Стив Вознијак оптужила произвођача Виндоуза Била Гејтса да је украо "изглед и осјећај" рачунарског софтвера Мекинтоша.

Епл је почетком 1990-их изгубио тужбу за ауторска права против Виндоуза, отварајући пут Мајкрософту да деценијама доминира тржиштем рачунара.

Али вођена успјехом Ајфона, Еплова тржишна вриједност је коначно престигла Мајкрософт 2010. године и ту позицију одржала неколико година док се Виндоуз борио са преласком на мобилно рачунарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана