Мајка и кћерка освојиле путовање у свемир

ГС
Мајка и кћерка освојиле путовање у свемир

Осамнаестогодишња студенткиња шкотског Универзитета Абердин и њена мајка отпутоваће ове недјеље у свемир, након што су у наградној игри освојиле мјесто на другом комерцијалном лету Вирџин галактик.

 Анастасија Мајерс и њена мајка Киша Шахаф биће прве мајка и кћерка које ће летјети у свемир. Оне ће такође бити прве особе с Кариба које ће кренути на тај пут. Полетјеће из Новог Мексика у четвртак.

Киша је била на путу за Уједињено Краљевство како би средила визу кћерки за студије у Британији, а на лету из Антигве за Лондон одједном јој се појавио оглас.

"Испунила сам наградну игру и онда одједном, неколико мјесеци касније, добијам дописе у којима пише 'ви сте међу 20 најбољих финалиста', затим међу пет најбољих и на крају да сам побједница", прича она.   "Одједном, ко ми улази у двориште? Ричард Брансон. Цијели тим је једноставно улетио у моју кућу говорећи 'ти си побједница, идеш у свемир'."   Анастасија каже да је њена одлука да отпутује с Кариба на студије у Шкотску довела до прилике да оде у свемир.   "Да нисам насумично одабрала Универзитет Абердин и да нисмо морали да идемо великим заобилазним путем како бисмо добили моју визу - не бисмо ишле у свемир", каже она.

Студенткиња друге године филозофије и физике каже да је одлазак на студије у Шкотску била једна од највећих одлука у њеном животу, али је "довела до тога да се догађају величанствене ствари".   Мисија под називом Галактик 02 други је комерцијални свемирски лет Вирџин галактике, а први с клијентима који плаћају. Оглашена цијена била је 450.000 долара.   Мисија Галактик 01 спроведена је у јуну и досегла је висину од 85 километара. Сматра се да ће друга мисија покушати да иде истим путем.   Анастасија, која ће бити друга најмлађа особа која је отишла у свемир, каже да се нада да ће то искуство моћи да искористи да инспирише друге.   Киша додаје: "За мене и моју кћерку заједно, то је више од остварења сна", преноси "021".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана