M:agazin доноси: Соларни путеви и најпаметније дугме које ћете икада притиснути

M:tel
M:agazin доноси: Соларни путеви и најпаметније дугме које ћете икада притиснути

И ове суботе вам у емисији m:agazin доносимо низ занимљивих прилога о научним достигнућима која већ сада мијењају будућност човјечанства.

Занима ли вас како ће изгледати цесте будућности или паметно дугме уз које више никада нећете заборављати свакодневне обавезе? Придружите се водитељкама Бранкици Стојановић и Јелени Бабић које ће вам у термину од 16.30 часова на каналу Алтернативне телевизије одговорити на ова и низ других питања.

Одувијек сте сањали о неком магичном рјешењу уз помоћ којег ће заборављање свакодневних предмета и обавеза постати ствар прошлости? Рјешење за вас је паметно дугме – Дроплет, које се поставља на предмет повезан са задатком који морате обавити. Све обавезе које морате обавити уносите у специјалну апликацију повезану са дроплет уређајима, тако да ће вас аларм у склопу апликације подсјетити на ваше дневне задатке. Дроплет дугме корисници често постављају на бочице са лијековима како би их овај геџет подсјетио на поновно узимање лијека или одговарајуће дозе витамина.

Брачни пар Beusaw из америчке државе Идахо има јединствену визију путева који ће умјесто асфалта бити конструисани од соларних плоча. Ови соларни путеви прикупљаће енергију Сунца која се затим може трансформисати у електричну енергију, а плоче хексагоналног облика обављаће и низ других корисних функција као што је уклањање леда који се накупља на површини цесте и освјетљавање мрачних дијелова пута помоћу посебно уграђених LED лампица. Ови иноватори и власници фирме за производњу соларних рјешења „Solar Roadways" убрзано раде на пројекту које је одобрило америчко Министарство транспорта помоћу којег би свој изум могли проширити на национални ниво. Научни тим из ове компаније произвео је невјероватно издржљиве плоче отпорне на велике притиске и тежине.

Пажљиво пратите прилоге и овог издања м:агазина будући да један од њих крије одговор на наградно питање које ћемо поставити на крају емисије. Позивамо вас и да нам на маил адресу [email protected] пошаљете своја питања и сугестије у вези емисије.

 

m:tel – имате пријатеље!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана