Лутке астронаути мјере зрачење око мјесеца

Срна
Foto: Aгенције

ПАСАДЕНА- Двије женске лутке Хелга и Зохар, напуњене сензорима, током лета око Мјесеца мјериће количину зрачења и њен могући утицај на астронауте, поготово жене, наводи НАСА.

Сматра се да је космичко зрачење главна опасност по здравље људи у истраживачким мисијама. Далеко од заштите Земљиног магнетног поља, дозе зрачења могле би бити и до 700 пута веће него на Земљи, што је потенцијално веома опасно за човјека.

Двије лутке заузеће путничка мјеста у првој мисији Насиног програма "Артемис" овог љета, а ријеч је о путовању без посаде које ће омогућити астронаутима да касније безбједно путују до Мјесеца и назад на Земљу.

Два извора зрачења су забрињавајућа - галактичко космичко зрачење и честице са Сунца.

Космичко зрачење је стално присутно, а представља и главни извор ризика од оболијевања од рака чланова посаде у мисијама на Мјесец и Марс.

Са површине Сунца се, с друге стране, испоручује велика количина зрачења у кратком периоду, што доводи до радијационе болести, са симптомима попут мучнине и умора.

Те енергетске честице могу проћи кроз метале и пластику и погодити људске ћелије.

Хелга и Зохар проћи ће кроз два периода интензивне радијације унутар првих неколико часова од лансирања, као и током повратка на Земљу, када ће проћи кроз двије огромне зоне зрачења назване Ван Аленови појасеви, који окружују планету.

Лутке ће омогућити да се са великом прецизношћу први пут измјери количина зрачења којој су астронаути изложени током лунарних путовања, објашњавају научници.

Изабране су женске лутке будући да се повећава број жена које лете у свемир, а такође и зато што је женско тијело обично осјетљивије на зрачење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана