Људско тијело може да преокрене процес старења

Srna
Foto: Ilustracija

БИЈЕЉИНА-Људско тијело способно је да преокрене процес старења - вјерују научници.

Нова студија упућује на чињеницу да се људска биолошка старост разликује од хронолошке, те да би могла бити реверзибилна, односно да би могла да, на неки начин, заустави ток старења.

Међународни тим научника открио је маркере биолошког старења, који се, како су установили, повећавају након већих и непланираних стресних догађаја, попут тежег оперативног захвата, трудноће или озбиљније инфекције.

Након опоравка од стреса, маркери се враћају на почетни ниво - пише портал "Сајенс алерт".

Откривена су два фрагмента протеина који су одговорни за спречавање старења коже и који би се могли користити у козметичким производима.

Све боље разумијевање природне савитљивости ДНК-а, којој ћелије додају или уклањају хемијске ознаке, мијењајући истовремено и експресију гена, за научнике је примамљиво подручје истраживања.

Такозване епигенетичке промјене могу бити одраз изложености особе начину живота и околним факторима, попут неухрањености, инфекције или стреса у дјетињству или у каснијем животу.

Епигенетика је научна дисциплина која проучава утицај вањских фактора на мијењање и експресију гена, односно бави се тиме када ће се и у којим околностима активирати гени који на крају значе - здравље или болест.

Епигенетичке промјене означавају проток времена и могу се користити као својеврстан молекуларни "сат", који процјењује биолошку старост ткива и органа у поређењу са хронолошком доби особе.

Биолошка старост појединца може се процијенити и мјерењем дужине тјеломјера - заштитних капица на крајевима хромозома које се скраћују сваки пут при диоби ћелија.

Раније студије које су проучавале тјеломјере показале су да вишеструка трудноћа може постарати људске ћелије.

Истраживачи који су провели мање клиничко испитивање схватили су да коктел неких лијекова може смањити биолошку доб особе за неколико година.

У новој студији кориштени су вишеструкие епигенетички "сатови", а они говоре да током "драслог живота", у интеракцији са околином, људи скупљају промјене у хемијским ознакама у молекули ДНК-а.

Епигенетички "сатови" откривају да стресом изазвани налети старења могу бити тек привремени.

Кад се стрес смањи, и биолошка доб у потпуности или дјелимично обнови.

Узорци крви старијих пацијената са траумом који су били подвргнути хитном хируршком захвату указивали су на раст маркера биолошке животне доби, али су се вратили на почетне вриједности до седам дана након операције.

Ситуација је била другачија код пацијената који су одлучили да се подвргну унапријед договореној операцији. Наиме, код њих није било знакова убрзаног старења.

Због тога научници вјерују да њихова открића упућују на то да је тијело у стању да преокрене биолошки процес старења. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана