Људски преци су шетали са диносаурусима? Нове анализе фосила откривају када су се појавили прави сисари

GS
Foto: Instagram

Анализом података прикупљеих из фосилних записа 380 различитих група правих сисара, научници су дошли до закључка да се једна петина њих појавила током креде - непосредно пре удара астероида на Јукатан.

 

Деценијама уназад воде се дебате када су се плацентални - или прави - сисари први пут појавили. Поједини научници су тврдили да се то догодило прије удара метеора који је довео до изумирања диносауруса, док су други тврдили да је до тога дошло тек након споменутог догађаја. Међутим, сада је спроведена студија на фосилним записима која је омогућила научницима да ставе тачку на ову дебату. 

Наиме, тим палеобиолога је прикупио фосилне налазе и на основу статистичке анализе молекуларног сата дошао до закључка да је 21,3 одсто првих плаценталних сисара настало непосредно пре масовног изумирања тј. током периода креде. Да би се након катаклизмичких догађаја изазваних ударом астероида на полуострво Јукатан, диверзификовали, што је према мишљењу стручњака директна последица изумирања диносауруса. 

Споменута анализа има за циљ да на основу генетских промена прати дешавања кроз дужи временски период, како би се прецизније одредиле заједнички преци животињских врста. Главна ауторка рада Емили Карлајл из Бристолске школе, открила је да су на основу њих успели да открију образце изумирања и настанка, али да они и даље не могу да процене како су плацентрани сисари изгледали. 

"Многи од најранијих плацентарних сисара како сазнајемо из фосилних записа су били прилично мали, попут оних из рода Пургаториус - рани предак примата - који су су личили на ровачице." каже она. 

Научници се сада надају да ће модел који су развили моћи да се примене и у другим студијама, преноси Национална Географија.

Резултати истраживања су објављени у часопису Карент Биолоџи.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана