Људи се превише вежу за роботе, а то је лоше за посао

Кликс
Foto: принтскрин

Амерички и јужнокорејски научници су установили да постоји претјерано снажна веза између људског запосленика и робота те да је она лоша за посао.

Ситуације у којима људи као запосленици развијају снажну емотивну везу с роботским "колегама" могле би негативно утјецати на укупну "квалитету тимског рада и перформанси" компаније, упозорили су амерички и јужнокорејски научници.

Истраживање научника с Универзитета Мичиген и Универзитета Сунгкункван је обављено овог мјесеца, а установило је да случајеви у којима је радник више везан за робота често доводе до менталитета "ми против њих", гдје се пар човјек-машина такмичи с остатком тима умјесто да позитивно доприноси "тимским односима и перформансама".

Увођење робота на радна мјеста се досад углавном гледало позитивно, док су могуће негативне посљедице углавном занемариване.

Лионел Роберт, професор сарадник на Универзитетској информацијској школи у Мичигену те Сангсеок Јоу, помоћни професор менаџмента информацијским системима на Универзитету Сунгкункван, обавили су низ експеримената како би установили колико претјерана веза између људи и робота утјече на укупне перформансе тима.

У једном експерименту је 88 упосленика подијељено у 44 тима, а сваки је чинио до два човјека и два робота. Тимови су добили задатак да премјесте флаше с различитих позиција у такмичарском окружењу. Након завршетка експеримента су учесници упитани како процјењују своје перформансе и повезаност с људским и роботским партнерима.

Установљено је да, када су људи развили већу везу с роботима, мали тимови од четири члана (два човјека и двије машине) су се углавном даље дијелили на подгрупе, што је утјецало негативно на "квалитет и перформансе" тима.

Научници су навели да постоји начин за спречавање оваквог непожељног процеса, а препоруке су базиране на искуствима 112 испитаника из различитих индустрија у којима људи раде уз роботе.

Закључак је да је потребно уложити додатне напоре за унапређење комуникације међу људима или би се они у супротном могли повезати с машинама. Међу препорукама су заједничке активности попут излета, спортских догађаја за упосленике и слично, односно различите активности које ће унаприједити тимски дух.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана