Људи ће бити под тоталном контролом!

Срна
Људи ће бити под тоталном контролом!

Москва - Научници страхују да ће у будућности доћи до тоталне контроле над корисницима компјутера и друштвених мрежа.

Јевгениј Чернишев, стручњак фирме "Лабораторија Касперски", сматра да свака особа на интернету оставља јединствени "дигитални отисак".

Он омогућава да се људи идентификују без корисничких имена и лозинки, помоћу збира биометријских података - попут гласа, пулса, отиска прстију.


То је "дигитални ДНК" и сви га имају, уопозорава Чернишев.

Да би доказао своју тврдњу, Чернишев је двије године носио поткожни имплантат, уметнут у руку.

Имплантат је прикупљао све дигиталне информације о њему, укључујући и брзину куцања, распон вокабулара на друштвеним мрежама, биометријске податке.

"Мој тим проучавао је опасности тоталног надзора над појединцима и могуће манипулације њиховим понашањем на основу анализе и модификације образаца понашања", појашњава Чернишев.

Он упозорава да је "видио" будућност која га је ужаснула.

"Од тада, сви моји напори, знање, осјећаји и искуство усмјерени су на спречавање такве будућности - будућности тоталног надзора над појединцем", наводи Чернишев, а преноси "Руска реч".

Он указује на то да су људи под сталним надзором свих повезаних уређаја и практично лишени могућности да остану анонимни.

"Свако од нас помјера жмишж и жкурсорж на јединствен начин и при одређеној брзини, свако чини предвидиве грешке при писању. Сви покрети, ријечи, уплате могу се пресрести и искористити", упозорава Чернишев.

Према његовом мишљењу, хакери ће у блиској будућности моћи да копирају туђе идентитете, а велике компаније имаће на располагању јединствену базу информација о својим клијентима.

"Ако имате приступ ждигиталном ДНКж, моћи ћете не само идентификовати појединца жонлајнж и добити приступ његовим подацима, већ и манипулисати његовим жељама, путовањима на која иде, хобијима, знањем, па чак и његовим зависностима", објашњава Чернишев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана