Људи би могли живјети и више од 130 година

Срна
Foto: wallpaperaccess.com

ЛОНДОН - Граница људског живота могла би да достигне 130 година или чак и више, а та дуговјечност могла би бити достигнута у наредних 100 година, сматрају научници.

Истраживање објављено у часопису "Ројал сосајети опен сајенс" анализира нове податке о "суперстогодишњацима", људима који су напунили 110 или више година, те "полусуперстогодишњацима", онима који имају 105 или више година.

И док ризик смрти расте кроз животни вијек, научна анализа показује да, на крају, константа између живота и смрти износи 50 према 50.

"Након што напуни 110 година, особа која је ту старост доживјела може тек нагађати хоће ли поживјети још једну годину, као да баца новчић писмо-глава", наводи руводилац студије Ентони Дејвисон, професор статистике на Швајцарском савезном институту за технологију.

Он прецизира да су тада једнаки изгледи да та особа прослави идући рођендан или да умре.

Према до сада доступним подацима, могуће је да људи живе 130 година, па и више, што води до закључка да, можда, и не постоји граница за људски животни вијек, закључак је студије.

Закључци се поклапају са сличним статистичким анализама података за врло старе особе.

Први скуп података којима се екипа стручњака бавила јесте нови материјал из Међународне базе података о дуговјечности, која обухвата више од 1.100 суперстогодишњака из 13 земаља.

Други подаци долазе из Италије и односе се на особе које се напуниле најмање 105 година између јануара 2009. и децембра 2015. године.

Иако човјек у теорији може да напуни 130 година или више, то не значи да ће се то брзо догодити.

За почетак, анализа се заснива на људима који су већ достигли релативно дубоку старост премашивши 100. годину живота.

Тренутно, ако особа напуни 110 година њени изгледи да прослави 130. рођендан су један према милион, односно није немогуће, али није ни извјесно, објашњавају научници.

Претпоставља се да би за око 100 година људи могли живјети и до 130 година јер све више особа има статус суперстогодишњака.

За сада, најстарија забиљежена особа јесте Францускиња Жана Калмент, која је умрла 1997. године у доби од 122 године.

Најстарија особа на свијету тренутно је Јапанка Кане Танака, рођена 1903, а која има 118 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана