LG произвео AI робота који може надзирати љубимце

GS
Foto: GS

Компанија ЛГ је произвела компактног двоножног робота који се самостално може кретати кућом свог власника.

Ријеч је о роботу покретаном АИ технологијом, који ће дебитовати на Consumer Electronics Showu у Лас Вегасу 2024. године и који има различите могућности, од обавјештавања власника да је оставио упаљен клима-уређај до надгледања љубимаца док је на послу.

Попут стационарних кућних асистената као што су Alexa и Apple HomePod, ЛГ-јев робот може пружити информације о временској прогнози, подсјетити власника да узме лијекове и још много тога.

Робота покреће Qualcommova Robotics РБ5 Платформа, која се састоји од комбинације хардвера и софтвера који покрећу његов АИ програм. Робот може препознавати лица и гласове, процесуирати емоције људи у својој околини те остварити конверзацију.

Из LG-ја кажу да робот поздравља свог власника када он дође кући, анализира његове емоције, пушта музику како би му поправио расположење, а може бирати и ону која ће га успавати.

Робот је опремљен камером смјештеном у његово лице, а посједује и звучник те различите сензоре како би се што боље могао кретати, говорити и слушати. Такође, мјери температуру и квалитет зрака у затвореном, но није познато да ли се може повезати с паметним кућним системом те контролисати термостат.

С друге стране, робот може пратити кућне љубимце и слати нотификације власнику уколико уочи "необичну активност". Поред тога, може д‌јеловати и као мобилни "чувар" те обавијестити власника уколико има кретњи у његовој кући док он није присутан, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана