Летјелица из Индије на пола пута до Марса

Танјуг
Летјелица из Индије на пола пута до Марса

Четири месеца након што је напустила Земљу, прва индијска свемирска летјелица лансирана на Марс успешно је јуче превалила пола пута до црвене планете, до које би требало да стигне за шест мјесеци, изјавиле су индијске власти.

"Летелица је прешла пола пута у сриједу у 9:50 часова", саопштила је индијска свемирска агенција (ISRO) из јужноиндијског града Бангалор.

"Летjелица и њених пет научних инструмената су у добром стању", наводи се у саопштењу, преноси АФП. Сонда, величине мањег аутомобила, има за задатак да детектује метан у Марсовој атмосфери, што би био доказ о постојању неког облика живота на четвртој планети од Сунца.

Индији је ово прва интерпланетарна мисија. Више од половине досадашњих мисија на Марс завршиле су се неуспjехом, попут кинеске 2011. и јапанске 2003. Индијски спејс шатл, назван Мангалијан, представио је у августу 2012. индијски премијер Манмохан Синг.

Индијска мисија на Марс коштала је 75 милиона долара. Поређења ради, на сличну мисију Америчке свемирске агенције (NASA) утрошено је 671 милион долара.

NASA орбитер MAVEN би, такође, требало да на Марс стигне у септембру. Његов задатак ће бити да проучи како се ваздух на тој планети промjенио током времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана