Летјелица америчке компаније послала прве фотографије из свемира (FOTO)

GS
Foto: SKISelata

Летјелица "Одисеј" америчке компаније Интуитив машинс послала је на Земљу прве фотографије из свемира.

Ових неколико фотографија сонда је сликала себе и Земљу у позадини, направљене су чим се одвојила од ракете "фалкон 9" компаније СпејсЕкс.

"Интуитив машинс успешно је послала прве слике мисије ИМ-1 на Земљу 16. фебруара 2024. Слике су настале одмах након одвајања од летјелице СпејсЕкса на првом путовању ка Мјесецу под иницијативом НАСА", навела је компанија Интуитив машинс на Иксу (некадашњем Твитеру).

Ако све буде по плану, "Одисеј" би требало да слети у област лунарног јужног пола 22. фебруара. То је предио у који је до сада успјешно слетела само индијска сонда Викрам, и то у августу прошле године. Такође, то би могло да буде прво успјешно слијетање сонде приватне компаније на Месец.

Сонда "Одисеј" тешка је 675 килограма и има величину типичне британске телефонске говорнице, због чега га неки пореде са уређајем ТАРДИС из британске научнофантастичне серије "Др Ху". На Мјесец носи шест инструмената НАСА, која је са приватном компанијом имала уговор вриједан 118 милиона долара, као и шест комерцијалних товара.

Лунарна сонда "Одисеј" лансирана је у свемир на Сретење 15. фебруара из Свемирског центра Кенеди на Флориди. Њен лет ка Мјесецу представља други покушај НАСА да ове године пошаље приватну сонду на лунарну површину. Први покушај, уједно и први покушај америчког повратка на Мјесец послије 1972, завршен је дебакл – сонда „Перегрин“ имала је великих проблема само неколико сати након полијетања, па је враћена ка Земљи, гдје је сагорила у атмосфери.

Русија је била прва земља која је успешно спустила летјелицу на Мјесец – сонду Луна-9 3. фебруара 1966, али је онда 16. јула 1969. Америка прва и једина до сада спустила људе на лунарну површину. Ниједна од ове две земље није успјешно спустила летјелицу на Земљин сателит од седамдесетих година. Кина је то успјешно урадила 2013, Индија 2023, а Јапан прије мјесец дана, преноси б92.

 

Intuitive Machines successfully transmitted its first IM-1 mission images to Earth on February 16, 2024. The images were captured shortly after separation from @SpaceX's second stage on Intuitive Machines’ first journey to the Moon under @NASA's CLPS initiative. pic.twitter.com/9LccL6q5tF

— Intuitive Machines (@Int_Machines) February 17, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана