Лете у свемир: Американац, Немац и Рускиња…

Дојче веле
Лете у свемир: Американац, Немац и Рускиња…

Руска космонауткиња Јелена Серова је стигла на орбиталну станицу ИСС. Серова је укупно четврта Рускиња у свемиру и једна од тренутно шесторо чланова посаде ове станице. Пут до ИСС-а је трајао само шест сати.

 

Трочлана екипа, или „експедиција", како то зове америчка свемирска агенција NASA, чини 42. ИСС-мисију. Она ће нешто више од мjесец дана радити заједно са 41. мисијом која је у орбити још од 28. маја. Сада је на свемирској станици укупно шесторо космонаута.

Већ готово четири мjесеца тамо су Максим Сурајев (командант/Русија), Грегори Вајзмен (инжењер/САД) и Александер Герст (инжењер/ Њемачка), а управо су им се придружили инжењери Бери Вилмор (САД), Александер Самокутјајев (Русија) и – инжењерка Јелена Серова, преноси Дојче веле.

Она је четврта Рускиња у свемиру; прва жена у свемиру је била Валентина Терјешкова 1963. Готово 20 година касније, 1982, у орбити је била Свјетлана Савицкаја, а 1997. је Јелена Кондакова остала у свемиру 178 дана.

Јелена Серова има 38 година; 2001. је завршила студије на Московском државном ваздухопловном институту, а двије године касније и студије економије на Универзитету за развој инструмената и рачунара, такође у Москви. Прије него што је добила мјесто у свемирском програму, радила је као техничарка у свемирском концерну Енергија као и у руском Центру за контролу свемирских мисија у Корољову. Године 2006. примљена је у групу за тренинг космонаута РККЕ-16 и потом завршила основни тренинг који је трајао од фебруара 2007. до јуна 2009. године, 2011. је номинована за чланицу екипе Сојуза ТМА-14М и 42. ИСС-мисије.

„Амазонке"… желе дјецу

Педесет три године послије легендарног лета првог човјека у свемиру – Јурија Гагарина, свемирски летови су у Русији готово искључиво ствар мушкараца. Виталиј Давидов из руског свемирског центра Роскосмос, рекао је да за Рускиње које би жељеле да постану космонауткиње „нема довољно узора". Послије Гагариновог лета, у свемиру је боравило више од 100 руских космонаута, али прије Јелене Серова само три жене. САД су од 1983. до данас у свемир послале укупно 45 жена.

И док су за самог Гагарина космонауткиње биле „свемирске амазонке", Сергеј Воронков, руски стручњак за астронаутику, каже да је за жене неповољно то што свемирска обука траје осам година и то најчешће у периоду када оне желе да заснују породице и добију дјецу…

До сада је на свемирској станици ИСС било укупно 211 људи; међу њима је 89 особа које су тамо биле два или више пута, као и седморо свемирских туриста – сваки од њих је седмодневни „пакет-аранжман" на ИСС-у као и одлазак и повратак Сојузом платио по 20 милиона долара, а један од њих (Чарлс Симоњи) је то учинио већ два пута.

Најдужа експедиција је била ИСС-14: трајала је 215 дана и 8 сати. За станицу ИСС су стално прикачена два Сојуза за случај хитне евакуације на Земљу. Трећи Сојуз служи за превоз космонаута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана