Ледом оковани руски научници на Антартику

Глас Српске
Ледом оковани руски научници на Антартику

Руски научници изгубљени на Антарктику, сонар шаље језиве звуке

Руски научници већ извјесно вријеме на Антарктику истражују језеро Восток, које је 20 милиона година било под ледом - без контакта са земаљским облицима живота и загађењем људског порјекла, у условима сличним онима који владају у подземним језерима на Сатурновим и Јупитеровим мјесецима, а течним се одржава захваљујући геотермалној топлоти.

Сада су, међутим, без контакта са спољним свијетом остали и сами научници, а њихов радио емитује само сабласне звуке налик онима из америчког хорор филма "Ствар". У условима који спадају у најсуровије на нашој планети, не температури од око -66 степени Целзијуса, истраживачка екипа је настојала да се бушилицама пробије до језера и извади узорке за испитивања прије него што се кратко поларно љето заврши и температуре падну и до -90, што се очекује већ од уторка.

Све је ишло по плану до прије пет дана, када је радио истраживача ућутао, и од тада немају контакта са спољним свијетом. Јавност се забринула, али њихове колеге, поларни истраживачи, су оптимисти.

Према ријечима Робин Бел, са Универзитета Колумбија, која је прошле године и сама у сличним условима посјетила овај регион, њене колега вјероватно само покушавају да обаве што више посла док им вријеме још иде на руку и немају кад да се баве проблемима са комуникацијом.

Језеро Восток је једно од највећих слатководних језера на планети, по величини упоредиво са кандским језером Онтарио, а његово постојање, које се наслућивало још у 19. веку, потврђено је тек деведесетих година, уз помоћ сонара и сателитских снимака.

Отада тамо постоји мала истраживачка станица и континуирано се ради на томе да се допре до овог јединог суперчистог воденог система великих размјера на планети, уз велику вјероватнићу да у његовим древним водама буду откривени и неки досад потопуно непознати облици живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана