Ласерски системи везе за далека путовања

Агенције
Ласерски системи везе за далека путовања

Пасадена - Ка Мјесецу ће 2013. године бити лансирана сонда "LADEE" Европске космичке агенције, која ће, осим још једне серије истраживања Земљиног сателита, први пут тестирати нови ласерски систем везе, најављују научници.

Космички апарат ће помоћу ласерског канала дигиталне везе  моћи да преноси податке великом брзином.

Стручњаци кажу да ће за секунду моћи да се преда обим информација колико их има у неколико десетина филмова. Тачну брзину ће показати сами тестови.

"LLCD" је веома снажан инфрацрвени ласер. Систем ласерске везе је посебно неопходан због стварања нове генерације оптичке линије везе.

Оптичка веза је потребна за предају великих количина информације за вријеме лета у далеки космос - наводе амерички медији.

Према хипотези научника из шпанског Универзитета Саламанка, у далекој будућности вријеме ће се зауставити и "све ће изгледати као замрзнуто".

Шпански научници сматрају да се космос не шири убрзано под утицајем тамне материје, већ се време успорава и да се успорава и сам космос.

Истраживачи су објавили своју хипотезу уз тврдњу да  ће се у одређеном тренутку, када Земља већ одавно престане да постоји, вријеме  зауставити и све ће бити "као на слици која је одувијек постојала".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана