Ласери и свемирски бродови као заштита од астероида

Агенције
Ласери и свемирски бродови као заштита од астероида

Изгледа да се у околини Земље налази на тоне астероида и временом ће један кренути ка нама. Заправо, они свраћају до Земље јако честе. Рецимо да желимо да преусмеримо један астероид чија је величина приближна оном који је експлодирао изнад Чељабинска у Русији. Како бисмо то учинили?

Ласерима. То је Ричард Форк, професор електричног и компјутерског инжењерства на Универзитету у Алабами предложио Наси. За разлику од других ласерских система за заштиту Земље, Форк мисли да би његов био могућ у релативно блиској будућности.

„Већина потребне технологија за мој систем већ постоји и није превише скупа. Уколико успемо да сакупимо средства, систем би могао да буде направљен за неколико година”, изјавио је Форк.

Систем функционише тако што се ка астероиду пошаљу матични свемирски брод и неколико микро свемирских бродова. Мањи бродови потом орбитирају око астероида на удаљености од неколико километара и у оптималном тренутку почињу да га „бомбардују” ултра-кратким оптичким пулсевима који су усмјерени ка једној тачки.

Ласери потом загријавају астероид на правим тачкама и стварају енергију која би требало да потисне астероид у другом правцу.

У тим тренуцима би постојала три оптичка пулса пречника од једног милиметра сваки.

„Предлажемо да се користи пажљиво избалансирано пулсирање како би се астероид одгурао на оптималан начин са путање према Земљи. Овим системом могли бисмо да изаберемо у ком правцу желимо да га одгурамо”, изјавио је Форк.

За сада, систем може да изађе на крај са малим астероидима који не би донијели апокалипсу на Земљу.

„Наш концепт је да кренемо на ове мале астероиде и како временом будемо сазнавали више, бићемо у стању да се изборимо и са оним већим. Један пажљиво усмјерен пулс може да има снагу као три главна мотора на спејс шатлу”, тврди Форк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана