Лансирана ракета носач “Вега”

Агенције
Лансирана ракета носач “Вега”

Париз - Европска ракета носач “Вега” успјешно је лансирана током ноћи у орбиту са два мања сателита и једним микро сателитом за посматрање Земље, саопштено је из француске свемирске компаније “Аријанаспејс”, преносе агенције.

Ракета носач “Вега” лансирана је синоћ у 23.06 часова по локалном времену из космичког центра Куру у Француској Гвајани.

Након двочасовног лета ракета носач успјешно је поставила у орбиту три сателита – европски сателит “Проба – 5” и вијетнамски VNREDSat-1, као и један естонски микро сателит Кубсат.

Сателит “Проба -5” требало би да, готово свакодневно, шаље картографске податке о распрострањености вегетације и варијацијама на површини.

Вијетнамски сателит “VNREDSat-1” омогућиће да се боље прате ефекти климатских промјена, али и за предвиђање природних катастрофа.

Овај сателит може да из орбите, која се налази на 665 километара висине, направи слику резолуције 2,5 метра са десет метара.

Трећи и најмање сателит ESTKub -1 је мали сателит естонског универзитета који ће у простору тестирати лет на соларну енергију и наставити космичка истраживања за потребе Естоније.

Првобитно лансирање требало је да буде обављено у ноћи између 3. и 4. маја, али је одгођено због неповољних метеоролошких услова.

Средином фебруара 2012. године обављено је успјешно лансирање када је ракета-носач у орбиту поставила два италијанска научна сателита и седам микросателита стандарда Кубсат, које су креирали европски студенти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана