Лансиран сателит за прављење 3D звjездане карте

Aгенције
Лансиран сателит за прављење 3D звjездане карте

Европска свемирска агенција (ESA) је јуче лансирала сателит "Гаја" који ће израдити, до сада, најпрецизнију тродимензионалну мапу звијезда наше галаксије како би се прикупиле информације о поријеклу и еволуцији универзума.

Пројекат је коштао 740 милиона евра и један је од најамбициознијих које је икада предузела ESA. Камере телескопа требало би да забиљеже прецизне положаје и удаљености више од милијарду звијезда у нашој галаксији. Осим тога пратиће брзине приближавања и удаљавања око 150 милиона звијезда од Сунчевог система. То би астрономима требало омогућити прикупљање 3D маркера за истраживање еволуције Млијечног пута. На темељу њих моћи ће да се направи филм који ће моћи да се "одврти" у прошлост или у будућност наше галаксије.

Моћна "Гаја" би такође требало да открије на хиљаде тијела, звијезда, планета и астероида, која се нису могла видјети без овако софистициране технологије.

Телескоп ће бити лансиран на руској ракети Сојуз из Француске Гвајане од које ће се одвојити 40 минута касније. Након путовања које ће трајати око мјесец дана Гаја би требало да се "смјести" на удаљености од око 1,5 милиона км од Земље на њеној 'ноћној страни'.

На овом астрометријском пројекту мапирања положаја и кретања свемирских тијела стручњаци раде већ више од 20 година. "Гаја" је опремљена са два телескопа који бацају свијетлост на камеру од милијарду пиксела повезану с три инструмента. Њени оптички инструменти изузетно су стабилни како би давали што оштрију слику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана