Кук: Учестали потреси нормална сеизмичка активност

Танјуг
Foto: Sanjin Strukic / Pixsell/Arhiva

Хрватска у посљедњих мјесец-два посебно има учесталу сеизмичку активност, а сеизмолог Крешимир Кук каже да се не може са прецизношћу рећи да ли би могао да услиједи и неки јачи, разорнији потрес.

Епицентри учесталих потреса са, према његовим ријечима, премјештају према сјеверозападу земље и мало сјеверније према Великој Горици.

Кук је за загребачку Н1 рекао да је то уобичајени ток сеизмичке активности након разорног земљотреса који је крајем прошле године погодио Банију. На питање колико ће трајати та сеизмичка активности и да ли постоји временски рок у којем се могу очекивати накнадна подрхтавања, Кук каже да се радило о јаким, па и разорним потресима, и да је нормално да ће сеизмичка активност трајати дуже.
 
"Ми смо на самом почетку серије најавили да ће та активност трајати неко вријеме, дуже од године на подручју Петриње сигурно, а колико ће тачно трајати то никад нико не може да каже, сигурно још неко вријеме", рекао је Кук. Примјећује се, наводи, да су потреси по јачини слабији, што је теоријски очекивано и прати нормалан слијед догађања. Немогуће је, истиче, тачно прецизирати кад ће серија потреса да престане, с обзиром на садашњу активност, она је још учестала и ради се о процесу успостављања нове равнотеже, а то траје.

Кук, међутим, каже да се не може предвидјети да ли ће услиједити јачи и разорнији потреси. "Никад се не може с потпуном сигурношћу одбацити могућност јаког потреса на подручју које генерише потресе. Оно што ми очекујемо, с обзиром на ток одвијања сеизмичности и на чињеницу колико је то подручје сеизмогено, колико се често догађају јаки потреси, ми не очекујемо неки јаки потрес, али је могућ још неки потрес који ће у овој серији услиједити јер то се не прогнозира и не може се утврдити с великом тачношћу", рекао је Кук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана