Кућни тест за десет минута открива рак

Агенције
Кућни тест за десет минута открива рак

Сан Франциско - Ускоро би у продаји могао да се нађе једноставан десетоминутни тест који може да се уради код куће, а који открива постојање рака у организму.

Професор онкологије на Универзитету Калифорнија Дејвид Вонг каже да је могуће открити тумор кроз анализу тјелесних течности, попут слина из носа.

Тренутно се за детектовање рака користи анализа крви, као и биопсија тумора. Иако овај метод може да се користи како би се надзирало ширење рака, први тест би могао да буде много једноставнији.

Тестови слина, које спроводи професор Вонг, показали су да једна капљица слине посједује довољно података у давању коначне дијагнозе, као и да је поуздана и у периоду чим тумор почне да се развија. Тест је једноставан и релативно јефтин. Да би се овај тест пронашао у продаји прво мора да прође све нивое клиничког тестирања, након чега ће се, у наредне двије године, наћи на тржишту у Америци.

- Тест се може урадити у ординацији код доктора док чекате преглед - рекао је Вонг у Вашингтону, на годишњем састанку Америчког удружења за напредак науке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана