Криза не престаје – пад продаје рачунара у прошлој години

Срна
Криза не престаје – пад продаје рачунара у прошлој години

Испоруке паметних телефона у прошлој години биле су знатно смањене у односу на 2021. годину. Узроци су разни, а највећи укључују ограничења ланца снабдевања и растућу инфлацију. Слично је прошло и тржиште рачунара.

Цаналyс, компанија за истраживање тржишта, објавила је извештај о глобалној испоруци рачунара у четвртом тромесечју прошле године, али и у читавој години.

Тако је Цаналyс открио да је продаја ПЦ уређаја (укључујући десктоп рачунаре и лаптопове) смањена за 29% у односу на исти период прошле године. Продато је 65,4 милиона рачунара широм света током та три месеца.

Укупне испоруке рачунара у 2022. години износиле су 285,1 милион, што

Ипак, обим пошиљки је повећан у односу на време пре пандемије и то за 7% у односу на 2019. годину.

Према извештају, испоруке лаптопова су забележиле већи пад. Тако је током четвртог тромесечја прошле године продато 51,4 милиона лаптопова, што је пад од 30% у односу на исти период прошле године. Укупно је прошле године продато 223,8 милиона лаптопова, што је годишњи пад од 19 процената.

Десктоп рачунари су доживели релативно мањи пад и то онај годишњи од 7% у односу на прошлу годину. Квартално, забележен је пад продаје од 24% у односу на четврто тромесечје 2021. године.

Када говоримо о брендовима, прво место у 2022. години заузео је Леново. Други је био ХП, трећи Делл, који је забележио и највећи пад међу првих пет. Четврти је Аппле, док листу од Топ 5 у 2022. години заокружује компанија Ас

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана