Креирано најстарије породично стабло на свијету помоћу древне ДНК

национална географија
Foto: википедиа

Научници су саставили најстарије породично стабло на свијету помоћу ДНК извученог из људских костију сахрањених у гробници старој 5.700 година у Котсволдсу у Великој Британији.

 

Анализа ДНК сахрањених у гробници старој 5.700 година у Котсволдсу у Великој Британији, показала је да су ти људи били чланови пет континуираних генерација једне проширене породице.

Вец́ина пронађених у гробници потичу од четири жене које су све имале дјецу са истим мушкарцем.

Право коришц́ења гробнице заснивало се на поријеклу од једног човјека.

Људи су сахрањивани у различитим дијеловима гробнице на основу сродства са мајком из прве генерације.

Ово сугерише да су жене прве генерације имале значајно мјесто у друштву и сјец́ањима ове заједнице. Неолитска гробница има двије коморе у облику слова Л, једну окренуту ка сјеверу, а другу према југу.

"Двије жене и сва њихова дјеца су у јужној комори - а онда и њихова дјеца до пете генерације", објаснио је коаутор студије проф. Дејвид Рајх, са Харвардске медицинске школе у ​​Бостону (САД) који је предводио истраживање гробница, преноси ББЦ.

"Друге двије жене и њихова дјеца су сахрањивани у сјеверној комори - иако неки од њих прелазе и у јужну комору, вјеровато јер се сјеверна комора попуњавала".

Др Крис Фаулер са Универзитета Њукасл у Великој Британији, први аутор и водец́и археолог студије, рекао је: "Ово истраживање има шири значај јер може да нам помогне у анализи других неолитских гробница. Може да нам помогне да схватимо како је сродство утицало на положај гробова у тим гробницама."

Гробница датира из важног периода, непосредно након што је у Британију уведена пољопривреда од стране људи чији су се преци, неколико хиљада година раније, проширили Европом из Анадолије (модерна Турска) и Егејског мора.

"Надајмо се да ц́е ово бити прва од многих таквих студија", рекао је професор.

Нестале жене

У гробници су сахрањене и двије жене из породице које су умрле у дјетињству, али уочава се потпуно одсуство одраслих кц́ерки што сугерише да су њихови посмртни остаци били смјештени или у гробнице партнера са којима су имале дјецу, или негдје другде.

"Постоје 'нестале' жене. Дакле, питање је, ако су се мушкарци и жене рађали приближно истом стопом, гдје су онда кћерке. То је мистерија", рекао је професор Рајх.

"Да ли су људи тада кремирани? Да ли се људи сахрањивали на различите начине у природи или видимо само оне који су имали одређени друштвени статус?"

Док гробница даје доказе полигиније, када мушкарци имају дјецу са више жена, она ​​такође показује да је полиандрија била широко распрострањена, односно да су жене имале дјецу са више мушкараца.

Различите жене које су имале дјецу са једним мушкарцем обично нису биле у сродству једна са другом. У случајевима када су се жене имале дјецу са више мушкараца, ти мушкарци су обично били блиски рођаци.

Ињиго Олалде, са Универзитета Баскија у Шпанији, који је био водец́и генетичар студије, рекао је: "Одлично очувана ДНК у костима људи из гробнице и коришц́ење најновијих технологија, омогуц́ило нам је да реконструишемо породично стабло. Ми га сада анализирамо да бисмо разумјели више о друштвеној структури ових древних група."

Студија је објављена у рецензираном часопису Натуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана