Крајем маја ћемо моћи голим оком видјети комету Атлас

ГС
Крајем маја ћемо моћи голим оком видјети комету Атлас

Нова комета је на небу. Приближава се и како пролазе тмурни дани у свијету окованом епидемијом, комета ће бити све видљивија, тако да ће се крајем маја вјероватно видјети голим оком и код нас.

Међутим, могло би се десити и да гошћа из дубоких пространстава постане дневна комета, видљива на небу и током обданице. Комета Ц/2019 Y4, названа и АТЛАС, по систему телескопа који ју је открио, први пут је снимљена уочи новогодишњих празника.

Док се свијет безбрижно спремо за дочек 2020. године, на другом крају планете, на пустом и хладном, четири хиљаде метара високом врху вулкана Мауна Лоа, на Хавајима, аутоматизовани телескоп прегледао је ноћно небо у потрази за опасним малим тијелима која би могла да погоде и угрозе Земљу.

Релативно мали, рефлектујући телескоп са огледалом пречника пола метра и врло јаком ЦЦД камером од 110 мегапиксела, заједно са телескопом на сусједном хавајском вулкану и још неколико широм свијета, дио је НАСА пројекта који представља посљедњу линију у откривању неочекиваних астероида, названу “Астероид Террестриал-импацт Ласт Алерт Сyстем” и познату по акрониму АТЛАС. Систем је способан да уочи изузетно блијде објекте, магнитуде 20, што је, условно говорећи, упоредиво са видљивошћу шибице у Београду која је упаљена чак негдје на Исланду, а поред своје основне намјене, АТЛАС се показује и као успјешан ловац на комете.

Астроном Лари Денеау је на АТЛАС снимку запазио комету која је у том тренутку имала изузетно мали реп, о чему је 11. јануара извијестио Минор Планет Центер. Потоњи преглед снимака, забележених у међувремену на ЦЦД телскопима у Јапану, Италији, Шпанији и САД потврдио је долазак нове комете, али и да јој, како дани пролазе, реп постаје све дужи и дужи. Комета је убрзо добила званично име Ц/2019 Y4 (АТЛАС), прорачунала се њена орбита и показало се да је, бар откако постоји писана ријеч, нисмо угледали јер јој је било потребно чак 4400 година да обиђе око Сунца.

Када је 23. јануара Вухан стављен у карантин, а са доласком фебруара, зараза се проширила свим континентима и добила име Цовид-19, комета је достигла магнитуду од 17, према анализи коју је објавио ПхyсОрг. Када је крајем марта, зараза почела да односи хиљаде жртава дневно у Европи и САД, а једна трећина светске популације стављена у карантин, комета АТЛАС је достигла магнитуду 8, што, како објашњавају астрономи, значи да јој се сјај увећао чак 4000 пута.

Тренутно је још увијек видљива само телескопом. Фотографија комете је настала 14. марта управо помоћу телескопа и као и многе друге, открива њену карактеристичну зелено-жуту боју. Комету ових дана са узбуђењем посматрају и снимају стотине астронома широм свијета, од којих неки то чине дословно из карантина, а све више расте увјерење да ће АТЛАС бити главни догађај на небу у 2020. години. Како наводи портал ЕартхСкy, кад се још буде приближила Сунцу и лед се буде даље отапао, комета би могла имати спектакуларно дуг реп.

Како пише часопис Астрономy, комета ће до краја сљедећег месеца, у мајским предвечерјима, бити видљива голим оком. Мада је било какав спектакл са кометама незахвално прогнозирати, овај лист наводи да би АТЛАС могла бити – дању видљива комета. Према подацима НАСА ЈПЛ лабораторије, комета је тренутно од Земље удаљена једну астрономску јединицу. И док ова залеђена громада путује ка звијезди, за неколико дана ће пресјећи орбиту Марса. У тачку најближу Земљи ће стићи 23. маја, да би Сунцу, у тачку која се назива перихел, најближе пришла 31. маја, када ће бити јасно видљива.

Комете су, током историје, врло често подстицале сујеверни страх и биле повезиване са истовременим догађајима на Земљи – са избијањем ратова, глади и природних катастрофа, али и опаких зараза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана