Крај опасној дискриминацији: Стиже прва женска лутка за тестове судара

B92
Foto: Shutterstock

У параметрима "crash" тестова добијани су резултати који су кројени по мушкој конституцији.

Када су прије више од пола вијека покренути "crash" тестови, није се много размишљало о анатомији. Осмишљена је стандардизована лутка тешка 78 кг и висока 175 цм, што су биле мере просјечног мушкарца. О женама се није претјерано размишљало, све донедавно.

У параметрима "crash" тестова добијани су резултати који су кројени по мушкој конституцији. За жене је коришћена само мања лутка од мушке, са 48 кг и 149 цм висине. Међутим, ова лутка представља само пет одсто жена за воланом и више подсјећа на дијете.

Шведска инжењерка Астрид Линдер и њезин тим сада су дизајнирали женску лутку која представља просјечну жену. Са висином од 162 цм и тежином од 62 кг, ова лутка је у просјеку женске популације.

"Ово је било преко потребно, јер жене обављају половину свих путовања аутомобилом и склоније су повредама у саобраћајним незгодама", рекла је Линдер, која је иначе директорка задужен за безбједност на путевима у Шведском националном институту за саобраћај и води истраживање о женској лутки у том институту.

У лабораторији њен тим неколико пута дневно симулира саобраћајне незгоде и њихове посљедице. Сензори у лутки дају податке који могу спасити живот, мерећи прецизне физичке силе које делују на сваки дио тијела у удесу.

Тим биљежи податке, укључујући брзину ударца, силу пригњечења, обртни момент тијела... Они такође посматрају шта се догађа са биомехаником лутке при малим ударима отпозади.

Кад жена доживи саобраћајну незгоду, постоји до три пута већа вјероватноћа да ће претрпети повреду врата усљед судара отпозади у односу на мушкарца, према подацима америчке владе.

Иако трзајна повреда обично није смртоносна, може проузроковати тјелесне недостатке, од којих неки могу бити трајни.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана