Космонаути више нису у моди

Вечерње новости
Космонаути више нису у моди

МОСКВА - На недавни конкурс за попуну одреда свемирских летача у Русији јавило се само 43 људи. У Центру за припрему космонаута вјерују да је проблем у документацији.


У центру “Јуриј Гагарин” припремало се 422 космонаута из 33 земље, од чега је летјело 212

Сви кандидати морају имати високу стручну спрему, до 33 године старости, не смеју бити осуђивани, висине од 150 до 190 цм, тежине од 50 до 90 кг. Дужина стопала до 29,5 цм.

Одабере се пет-шест кандидата. Одред космонаута се стално мијења, а сада има 39 људи. Они који прођу селекције постају кандидати за лет на међународну космичку станицу. Њена експлоатација је продужена до 2020.

У марту 2010. послије повратка Максима Викторовича Сурајева са вишемјесечне експедиције на Међународној космичкој станици распламсала се дебата: треба ли по аутоматизму дјелити ордене хероја космонаутима. Тако је прекинута традиција од Гагарина да повратнику из космоса слиједи “златна звијезда хероја”.

Шездесетих година сва дјеца знала су биографију Јурија Алексејевича Гагарина (1934). Посебно се истицало да је из радничке породице и да је члан Комунистичке партије. Нико не зна колико пута је емитован у СССР-у и свијету снимак са космодрома Бајконур из 12. априла 1961. кад је полетио “Восток” са Јуријем Гагарином. Од 1962. године 12. април се слави као дан космонаутике.

Др Јуриј Караш, дописни члан Руске академије космонаутике, објаснио је да на почетку орден имао оправдање, јер су шансе на успјех лета Јурија Гагарина процењиване на само 45 одсто. Противници дјељења ордена као јак аргумент износе да су од 2001. до 2009. на “Сојузима” летјела осморица туриста.

Амерички космонаути су тек 1969. почели да добијају државну Медаљу части. Ни она се не додјељује свима. Од око 400 космонаута САД само 28 је добило медаљу, а од тога 17 - посмртно. Нил Армстронг, први човјек који је ступио на Мјесец добио је медаљу девет година послије великог догађаја.

И Американци попуњавају свој одред космонаута. Али, за 15 нових мјеста NASA је добила 6.300 пријава.

Центар за припрему космонаута у Звjезданом градићу основан је 11. јануара 1960. Послије погибије првог космонаута добио је име Јурија Гагарина. Да би се полетјело морају се положити испити из 15 дисциплина.

У Подмосковљу у центру “Јуриј Гагарин” до сада су се припремала 422 космонаута из 33 земље, од чега је летело 212.

У граду Видно у Подмосковљу у Инстититу специјалне прехрамбене технологије припремају храну за космонауте.

Главни космички “кувар” Виктор Добровољски каже да храна за једног космонаута за један дан кошта 18.000 рубаља (1 евро 40 рубаља). Сада космонаути носе тзв. сублимирану храну. Специјалном технологијом храна се исуши и спакује у пластичне фолије. Касније се подгрије и врати јој се течност. Тако космонаут може да једе руски боршч.

Дио порција и за Американце се прави у Подмосковљу.

У космосу мушкарац мора дневно да кроз храну и сокове добије око 3.000 килокалорија, а жене 2.800 килокалорија.

Парајлије које желе у космос морају да испуне два услова: да прођу здравствене прегледе и купе карту. За “Сојуз” карта кошта 62,75 милиона долара. Цијена се неће мјењати до 2016.

Пошто амерички “шатлови” више не лете Руси су монополисти у космичком транспорту. Осим туриста превозе и америчке космонауте. NASA плаћа Русима превоз 12 космонаута 753 милиона долара. Цијена транспорта корисног терета је 200.000 по килограму. Од 1993. Русија је на превозу туђих космонаута зарадила више од три милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана