Континенти се спајају преко Сјеверног пола

Глас Српске
Континенти се спајају преко Сјеверног пола

ЛОНДОН - Америка и Евроазија спојиће се преко Сјеверног пола за око 50 до 200 милиона година, саопштили су научници са америчког Универзитета Јејл.

Они предвиђају да ће се Африка и Аустралија прикључити овом новом “суперконтиненту”, чиме ће све копнене површине на Земљи бити спојене.

То се посљедњи пут десило прије 300 милиона година, када је настао суперконтинент Пангеа. Детаљи нове студије објављени су у журналу “Природа”, пренио је Би-Би-Си.

Копнене масе на Земљи стално се крећу усљед тектонских активности. То је довело до настанка Средњеатлантског гребена, на којем је настао Исланд, и области у којима се једна плоча пење на другу, као у близини обале Јапана.

Геолози вјерују да је кретање ових плоча у посљедњих неколико милијарди година доводило до периодичног спајања континената у суперконтиненте.

Прије 1,8 милијарди година одстојала је Нуна, прије милијарду година Родинија, а прије 300 милиона година Пангеа.

Сљедећи суперконтинет већ је добио радно име - Амазија, пошто се очекује да ће се током његовог настанка спојити Америка и Азија.

Ово предвиђање засновано је на научним моделима и анализама магнетних података “записаних” у стијенама широм свијета. Ове информације указују на магнетну оријентацију ових стијена у прошлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана