Коначно откривена вакцина против HIV-а?

BBC
Коначно откривена вакцина против HIV-а?

Најновија студија објављена у часопису "Nature" показује да су научници дошли до вакцине која успjешно штити мајмуне од SIV вируса, еквивалента људском вирусу HIV који изазива неизлечиву сиду.

Амерички научници одушевљено су представили резултате истраживања који су показали да је у случају девет од укупно шеснаест мајмуна вакцина против SIV-а била делотворна, преноси BBC.

Исти принцип требало би сада примjенити и на људе и испитати колико вакцина може бити ефикасна у спречавању ширења HIV-а.

Професор Луис Пикер са VGTI Института Универзитета у Орегону тврди како је искорењивање овог, као и било којих других вируса, веома тежак посао, јер увијек могу постојати ћелије које су измакле анализи.

Тим научника радио је са веома агресивном врстом вируса под називом SIVmac239, који је и до сто пута смртоноснији код мајмуна него што је HIV код људи. Мајмуни заражени вирусом умирали би у просjеку послије две године. Иако су и послије овог вакцинисања поједини мајмуни изгубили битку против вируса, у случају више од половине посматраних животиња које су примиле вакцину, ситуација је била знатно боља.

"У добром дијелу случајева, уз веома строге критеријуме, дошли смо до ситуације у којој у тијелу мајмуна није остао ниједан траг вируса", наводи професор Пикер.

Вакцина је заснована на другом вирусу, цитомегаловирусу (CMV) из породице херпеса, који је употребљен како би се одбрамбени систем мајмуна покренуо на борбу против молекула SIV-а.

Научници су прво вакцинисали макаки-резус мајмуне, након чега су их изложили SIV-у. Уочили су да се у почетку вирус брзо стабилизује у организму и шири се још брже. Али већ са првом реакцијом организма и његовог одбрамбеног система, вирус је бивао уништен.

Мајмуни који су позитивно реаговали на вакцину, након вакцинације били су отпорни на вирус наредних годину и по до три године.

Професор Пикер објашњава да његов тим и даље ради на томе да открије разлог зашто је вакцина радила само у случају девет од шеснаест мајмуна.

"Разлог би могао бити у томе што је SIV веома патоген вирус, и ово је најбоље што можемо да постигнемо. Битка је још увијек у току, и за сада је резултат такав да половина случајева даје позитивне резултате, док у половини случајева мајмуни нажалост умиру", казао је он.

Оно што јавност највише интересује јесте то да ли би се исте, или сличне вакцине могле користити и у случају људ, с обзиром на то колика је сличност SIV и HIV вируса.

Како би дошли до тог открића, проф. Пикер наводи да је потребно да се увјере да је њихов производ сто посто безбједан, јер би ризик био сувише велик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана