Комета вијека ускоро близу Марса, моћи ће да се види и дању

Aгенције
Комета вијека ускоро близу Марса, моћи ће да се види и дању

Ове јесени можда ћемо присуствовати правом небеском спектаклу, како се комета ISON приближава Сунцу. Ипак, она ће прво проћи поред Марса, када ће поглед на њу бацити летjелица у орбити црвене планете.

 "ISON ће проћи поред црвене планете 1. октобра, на удаљености до 0.07 астрономских јединица (АУ), што је шест пута ближе него што ће икада прићи Земљи", навео је у саопштењу астроном Кери Лиси, са Универзитета Џонс Хопкинс.

Једна АУ је удаљеност између Земље и Сунца, што је око 150 милиона километара, дакле ISON ће проћи поред Марса на раздаљини од око 10,4 милиона км.

Комета ће можда видjети и "Кјуриосити" са површине црвене планете, међутим најбољу шансу за посматрање има Марсов извиђачки орбитер.

Ова летjелица је опремљена јаким телескопом HiRISE, намијењеним за брзо фотографисање површине Марса. Научници ипак сматрају да ће инструменти орбитера моћи да се окрену ка свемиру и детектују кометин реп и атмосферу.

Орбитер је подешен да посматра комету 29. септембра, те 1. и 2. октобра.
"Научну вриједност посматра комете ISON тешко је предвјидети. Никада прије нисмо покушали тако нешто. Међутим, ово је добра вјежба за комету Сајдинг Спринг, која ће 2014. проћи много ближе Марсу од ISON-а", навео је научник пројекта HiRISE Алфред Мекивен, са Универзитета Аризона.

Момету ISON ће током проласка пратити 16 летjелица америчке свемирске агенције NASA и још већи број телескопа са Земље. ISON ће 28. новембра бити најближи Сунцу, такозвани перихел, када ће комета проћи на свега 1,2 милиона километара изнад површине наше звијезде.

Астрономи кажу да ћемо, уколико екстремне силе Сунца не униште ISON, имати прилику да видимо прави небески шоу, "комету вијека", која ће сијати толико јако да ће бити видљива и током дана.

"Уколико је језгро ISON-а веће од 05, километара, вјероватно ће преживети пролазак поред Сунца. Ово би могла да буде једна од најспектакуларнијих комета много година уназад", закључио је астроном Лиси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана