Комарци научили да избјегну заштитне мреже и почели да уједају касније него иначе

Агенције
Комарци научили да избјегну заштитне мреже и почели да уједају касније него иначе

У два села у Бенину комарци су промјенили понашање откад су мјештани добили мреже за заштиту од маларије, указује француска студија, коју су обавили стручњаци Институра за истраживање и развој из Монпељеа.

Инсектицидом третиране мреже за спавање се сматрају главним оружјем у глобалној борби против маларије, болести од која умире више од 650.000 људи годишње, преноси Ројтерс.

Француски тим је, међутим, уочио да су у тим селима комарци три године послије појаве мрежа промјенили вријеме кад највише гризу - са 2 до 3 часа ујутру на 5 часова, а број уједа на отвореном се повећао.

На почетку истраживања 45 одсто уједа комараца се дешавало на отвореном, а 55 одсто у кући, док је послије годину дана проценат уједа у спољној средини повећан на 68 одсто.

Венсан Корбел објашњава да резултати истраживању брину, будући да становништво афричких села устаје прије зоре да би радило у пољу, гдје нису заштићени мрежама против маларичних комараца.

Корбел такође истиче да је ово истраживање довело у питање догму да маларични комарци у Африци гризу искључиво ноћу.

Посљедњих година у неким афричким земљама је поново почео да расте број обољелих од маларије. Стручњаци су досад сматрали да се то дешава јер маларични комарци стичу отпорност на коришћени инсектицид.

Ово је, међутим, први пут да је неко скренуо пажњу на евентуалну разлику у понашању комараца послије постављања заштитних мрежа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана