Колосално лоша срећа крива за истребљење диносауруса

Танјуг
Колосално лоша срећа крива за истребљење диносауруса

Удар астероида у Земљу, који је довео до потпуног истребљења диносауруса, догодио се када су ове животиње биле најосјетљивије, тврде британски научници.

Др Стив Брусат са Универзитета у Единбургу наводи да би диносауруси вјероватно преживјели да је до колизије дошло пар милиона година раније или касније, истучући да ови праисторијски дивови "заиста нису имали среће".

"Удар се догодио у тренутку када су диносауруси били најрањивији", рекао је он у изјави за BBC.

Студија, објављена у часопису "Biological Reviews", окупила је 11 водећих стручњака палеонтолога из Велике Британије, САД-а и Канаде са задатком да провjере резултате најновијих истраживања о изумирању диносауруса прије 66 милиона година.

Наиме, постоје докази да су поједине врсте диносауруса почеле да изумиру и прије него што се астероид срушио на Земљу.

Једно од кључних питања било је да ли би ово постепено изумирање довело до нестанка ових животиња и да астероид није ударио у нашу планету.

Стручњаци су закључили да иако су поједине врсте почеле да нестају на тлу Сјеверне Америке у периоду непосредно прије удара астероида, не постоји доказ да би, на дуже стазе, сви диносауруси изумрли.

Они сматрају да су пораст нивоа мора и повећана вулканска активност поспјешили нестанак појединих врста баш у тренутку када је астероид ударио у Земљу.

Др Брусат вјерује да је астероид којим случајем ударио у Земљу неколико милиона година раније, прије погрошања еколошког притиска, или неколико година касније, када су услови били такви да би им вјероватно пружили прилику да се опораве, диносауруси би и дан данас тумарали свијетом.

"Пет милиона година раније, екосистем је за диносаурусе био много повољнији, они сами су били разноврснији, а основа ланца исхране поузданија. Било их је теже уништити", казао је он.

"Да су имали пар милиона година за опоравак, имали би веће шансе да преживе астероидни импакт. Диносауруси су били присутни на Земљи 160 милиона година, имали су много падова, али би се сваки пут опоравили", навео је др Брусат.

Нестанак диносауруса са лица Земље омогућио је сисарима, укључујући човјеку, да се "размахну" и еволуирају.

Др Брусат је убијеђен да астероид, којим случајем, није ударио у Земљу баш у том тренутку вјероватно би данас живјели у свијету којим би диносауруси господарили.

"Осим што ми не бисмо били на тој слици, јер сисари не би добили прилику да се развију и ми не бисмо данас водили овај разговор", истакао је он.

Ова интригантна идеја повлачи питање како би диносауруси еволуирали, да ли на исти начин као и сисари, поставши високо развијена врста, слична модерном човјеку.

"Могуће је! Са еволуцијом не треба никада рећи никад. Вјероватно је да би диносауруси еволуирали у интелигентна бића", сматра др Брусат.

"Нажалост, не можемо да премотамо траку живота и видимо да ли би удар у неком другом тренутку довео до тоталног истребљења", рекао је др Ричард Батлер са Универзитета у Бирмингему, који ипак вјерује да би диносауруси и без астероида временом нестали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана