Колико сна потребно да бисте се опоравили од неиспаваности?

Агенције
Колико сна потребно да бисте се опоравили од неиспаваности?

Уколико често себи ускраћујете сан да бисте више радили или проводили више времена са својим вољенима, вријеме је да престанете са том навиком. Можда мислите да се осјећате добро, али студије кажу да се са мањком сна смањују и когнитивне способности, тако да уколико мислите да је са вама све у реду, највјероватније мислите погрешно.

Истраживања су показала да су пажња и когнитивне способности људи који су спавали шест сати дневно током само двије недјеље, исте као код особе која има један промил алкохола у крви. Међутим мозак и тијело се од неиспаваности могу опоравити са неколико ноћи здравог сна, у трајању од седам до осам сати, што је препоручено вријеме трајања сна .

Након вишенедјељне или вишемјесечне неиспаваности, биће потребно много више времена за опоравак, али за посљедице лошег и недовољног спавања током дужег периода, чак и до неколико година, не може се гарантовати. Не зна се да ли се мождане функције након тако дугог периода могу у потпуности повратити или је оштећење, начињено нездравим сном, трајно.

Људи који спавају мање од седам сати дневно, ризикују да оболе од дијабетеса, болести срца и гојазности. Иако спавање између седам и осам сати опоравља мождане функције, више од осам сати сна не значи да ћете постати паметнији, штавише, они који спавају дуже од осам сати дневно такође ризикују да оболе од дијабетеса, болести срца и гојазности.

Иако постоје људи којима је природно потребно мање сна него што се препоручује, не можете претворити себе у такву особу. Најпаметније је да слушате шта вам каже ваше тухело и да се сходно томе и понашате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана