Колико би трајао пут кроз средиште Земље?

Агенције
Колико би трајао пут кроз средиште Земље?

До сада се мислило да би путовање с једне на другу страну планете трајало око 42 минута.

Канадски физичар Александер Клоц успео је да израчуна колико би нам тачно времена требало да прођемо кроз средиште земље, односно кроз имагинарни тунел с једне на другу страну наше планете.


Научнике већ годинама интригира колико би трајало путовање кроз 'гравитациони тунел', а до сада је постојала теорија да би нам за то требало 42 минуте и 12 секунди.

Али Клоц нам је у свом новом истраживању ког је објавио у Америцан Journal of Physic уштедио пар минута.

"И сам се изненадио кад сам видио резултат. Дакле, обзиром на то како је Земља структурирана, гравитација се лагано повећава што се више приближаве њеној унутрашњој кори, док је у самом центру гравитација нула", написао је Клоц.

Након што је у обзир узео густину Земљиних слојева, Клоц је израчунао да би путник кроз средиште Земље путовао брзином од осам километара у секунди, што је 23 пута брже од брзине звука.

Тако би вам, да кроз средиште Земље путујете попут екипе из филма "Пут у средиште Земље", до супротне стране требало тачно 38 минута. Имајући у виду положај држава на планети, то би значило да бисмо на примјер много брже путовали између Велике Британије и Новог Зеланда, него између Велике Британије и Марока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана