Колика је плата космонаута?

astronomija.co.rs
Колика је плата космонаута?

Москва - Руска влада је лијепо изненадила космонауте великим повећањем плата и увођењем специјалних бенефиција за сваки космички лет и излазак у отворени космос.

То подсјећа на славна времена совјетске космонаутике, када су се космонаутима одмах по повратку из космоса дјелили станови и аутомибили. За то вријеме, ма гдје били, у космосу, или на Земљи, амерички и европски астронаути добијају фиксну плату.

У Центру за припрему космонаута (ЦПК) у Звјезданом граду постоје три основне категерије космонаута. Прву групу чине кандидати за космонауте, новајлије који тек требају да полажу испите да би добили статус пуноправних космонаута. Њихова мјесечна плата износи 60,9 хиљада рубаља (око 2,000 америчких долара). Космонаути који нису летјели у космос имају плату од 63,8 хиљаде рубаља, а послије првог лета у космос добијају повећање на 69,6 хиљаде рубаља. Најискуснији такозвани инструктори-космонаути, који су обавили по неколико космичких летова, примају 88,45 хиљада рубаља.

Уочи космичког лета, са сваким космонаутом се потписује посебан уговор у коме су јасно наглашене његове дужности у космосу, као и износ новчане награде за успјешно обављене задатке. Иако је тај износ тајна, према ријечима директора центра управљања космичким летовима (ЦУП) Владимира Салавјова (ветерана са “Саљута-7” и “Мира”), космонаут за полугодишњи лет на Медјународној космичкој станици (МКС), у који је укључен рад у отвореном космосу, може да заради додатно суму у рубљама која је еквивалентна износу између 130 и 150 хиљада долара.

Значи, за сваки дан проведен на МКС, руски космонаут добија од 750 до 800 долара, поврх своје редовне плате. У уговору такође стоји клаузула која говори о казнама ако космонаут не одради посао како треба. Тако се на примјер говори о казни од неколико десетина хиљада долара којом ће можда бити кажњен космонаут ветеран Павел Виноградов, када се буде вратио из космоса.

Он је, наиме током рада у отвореном космосу испустио пакет са научним екпериментима који је мјесецима провео на спољашњој површини МКС. Једанест килограма тежак пакет крцат биолошким и технолошким обрасцима је прије неколико дана сагорио у атмосфери.

Такође, ако се од космонаута захтјева да продужи лет и остане у космосу дуже од планираног трајања мисије, уговор прецизриа колико космонаут може додатно да добије за сваки додатни дан проведен на орбити, пише сајт astronomija.co.rs

За разлику од руских космонаута, који добијају специјалне премије за сваки обављени космички лет, амерички астронаути имају фиксну годишњу плату која се у зависности од искуства и година проведених у NASA-и креће измедју 65 и 142 хиљаде долара.

Средња плата америчких астронаут износи од 120 до 130 хиљаде долара (значи, 10-11 хиљаде долара мjесечно). Наравно, када се одузме порез, који отприлике износи трећину ове суме, реална годишња плата америчких астронаута је далеко мања.

Поједини астронаути, међутим могу да зараде и до 30,000 долара мјесечно у оквиру специјалних бонуса које могу имати за посебна задужења. Као што су на примјер обављање дужности тзв. “кепкома” (астронаут који је на вези са посадом у космосу), или боравак изван граница САД (у Русији или Европи), значи одвојено од породице, током припрема за космички лет.

Као и амерички, тако и европски астронаути имаму сталну плату, без обзира на то дали су у космосу, или на Земљи. Током прве године рада у ESA-и, европски астронаут зарађује основну плату у износу од 4.540-5.140 евра месјечно. Послије тога, слиједи повећање на 5.600-6.340 евра по мјесецу. Послије првог лета у космос, астронаут ESA-е добија повећање плате која расте на 6.510-7.370 евра.

Колика је средња плата кинеских космонаута није познато. Како су они војни пилоти, сигурно им се на војну плату која зависи од чина, додаје посебан “космички” додатак.

 

Груијца Ивановић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана