Која се научна и технолошка достигнућа очекују у 2017.

Танјуг
Која се научна и технолошка достигнућа очекују у 2017.

Лондон - Уредници и новинари британског Телеграфа изнијели су предвиђања за развој науке и технологије у 2017. години која се крећу од успона вјештачке интелигенције преко новог напретка у истраживању рака до првог пресађивања људске главе.

Уредник технолошке рубрике Џејмс Титкомб очекује успон технологије биометријске идентификације од отисака прстију до структуре вена.

Он сматра да технологија која може да идентификује људе скенирањем језика или преко ириса односно дужице ока није више ствар научне фантастике.

Биометријска технологија није новост, али све више постаје саставни дио наших живота. Већ постоје примјери мобилних телефона које корисници откључавају отисцима прстију, банке користе технологију препознавања гласа а пасоши садрже идентификационе чипове.

Колумниста технолошке рубрике Кара Мекгуген каже да ће вјештачка интелигенција још више напредовати 2017. године уз помоћ асистената вјештачке интелигенције и робота за конверзацију, такозваних "четботова".

Очекује се да ће у 2017. години бити већа конкуренција асистената вјештачке интелигенције имајући у виду да ће компаније Амазон, Гугл, Мајкрософт, Епл и Фејсбук развити своје верзије.

Индустрија вјештачке интелигенције ће у 2017. години забиљежити раст од 300 одсто. Ако ће 2016. година бити упамћена као година продора, каква ће бити тек 2017.?, пита Мекгуген.

Када се вјештачка интелигенција потпуно развије могли би да постоје
рецимо, интелигентни тостери који знају кад желимо доручак или машине које могу да дијагностикују болест поузданије од доктора, додаје она.

Када је ријеч о развоју науке у 2017. години, ту бисмо могли да будемо свједоци прве трансплантације људске главе или новог напретка у лијечењу канцера, сматра Сара Кнептон, уредник у научној рубрици Телеграфа.

Према њеним ријечима, има наговештаја да би 2017. године могле да се догоде изузетне иновације и открића.

Бебе са ДНК три родитеља могле би први пут да се роде у Британији пошто Агенција за људску оплодњу и ембриологију почиње да издаје дозволе клиникама.

Та техника, коју је открио универзитет у Њукаслу, користи ДНК донора друге мајке за лијечење беба од болести као што су мишићна дистрофија.

Италијански неуролог Серђо Канаверо припрема се да слиједеће године изведе прво пресађивање главе, а први пацијент ће бити Валериј Спиридонов (31) који пати од Верднинг-Хофманове болести.

Испитивање нових лијекова против Алћајмерове болести улази у финалну фазу, што значи да би деменција могла да се лијечи.

Мајкрософт је прошле године отворио прву лабораторију за проналажење лијека за канцер тако што би се дешифровао код обољелих ћелија како би оне могле да буду репрограмиране. Први резултати могли би да буду објављени 2017. године, пише Телеграф.

Када је ријеч о зика вирусу, милиони комараца у јужној Америци биће инфицирани бактеријом и пуштени у Бразил и Колумбију у циљу сузбијања вируса.

Научници се надају да ће се инсекти мијешати са локалним комарцима и доприњети смањуњу њихове способности преношења болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана