Кога највише занима Кјуриосити?

Index.hr
Кога највише занима Кјуриосити?

Иако научни свијет већ неколико дана бруји о успјешном слетању на Марс, статуси на друштвеној мрежи Фејсбук показују да је интересовање за Насину мисију испод очекиваног.

Фејсбук је ове седмице објавио занимљиву статистику насталу проучавањем статуса и коментара на својој друштвеној мрежи. Она показује да слијетање возила "Кјуриосити" јесте изазвало пажњу ненаучног свијета, али да, поређења ради, интересовање за испитивање Марса није ни близу хистерије масовне хистерије коју је изазвало краљевско вјенчање у Британији.

Ријеч је о резултату који је добијен софтвером "Talk Meter" уз помоћ којег је Фејсбук проверио колико је реакција изазвало слијетање "Кјуриоситија", уз биљежење јоше неких занимљивих трендова.

Резултати су показали да слијетање на Марс није нарочито занимало женски род. Иако немају тачни постотак, из управе Фејсбука тврде како су на "buzz скали" од 0 до 10 мушкарци остварили резултат 6.08, а жене 4.76 .

Од свих старосних група, најмање су заинтересовани били тинејџери, а највише мушкарци који имају између 25 и 34 година. Осим тога, Европљани су били мање "очарани" слијетањем на Марс од Американаца.

Када је у питању поређење овог са другим скорашњим догађајима, слијетање "Кјуриоситија" биљежи резултат од свега 5.45. Поменуто краљевско вјенчање биљежи одличан резултат од 8.4 а финале америчке фудбалске лиге "Супер Бовл" било је још занимљивије Фејсбуковим корисницима (8.7).

Занимљиво је да је веће интересовање на Фејсбуку од слијетања "Кјуриоситија" изазвала и премијера првог дијела филмског серијала "Игре глади" са резултатом 6.4.

Након што су планету обишли снимци из Насе који приказују радовање научника након успјешног слијетања, права интернет сензација постао је Насин инжењер Бобак Фердовси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана