Код Умага пронађено насеље под морем старо преко 6.000 година

http://parentium.com
Код Умага пронађено насеље под морем старо преко 6.000 година

Умаг - У ували Замбратији у близини Умага пронађено је потпопљено праистоијско насеље које датира из периода од касног неолитика, а откривена је и хистарска бродица из 12. до 10. вијека прије Христа.

''Уз неколико археолошких локалитета, познатих на ширем подручју око Замбратије, недавно су на свјетло дана изронили археолошки налази који се својом уникатношћу могу сврстати у сам врх археолошких открића'', рекла је представљајући резултате истраживања Ида Концани Ухач.

Још у септембру 2008. године, у подморју увале Замбратија на подручју данашње рибарске лучице гдје је инвеститор Лучка Управа Умаг – Новиград обављао радове на продужењу постојећег лукобрана, Археолошки музеј Истре провео је заштитно археолошко истраживање.

Током истраживања археолози и рониоци су обавили претраживање подморја и на сјеверном дијелу увале, при чему су на морскоме дну уочили бројне трагове дрвених остатака. Пробним истраживањем проведеним исте године утврђено је да се ради о потопљеном праисторијском насељу из периода од касног неолитика до раног бакреног доба.

Налазиште се данас налази на дубини од 2,5 – 3,20 метара, а простире се на површини од око 10.000 метара квадратних. На основи досадашњих резултата истраживања, претпоставља се да су насеље чиниле куће изграђене на пилонима од храстова дрвета који су, због тога што се налазе у муљу морског дна, изузетно добро очувани. Пробним истраживањем мање површине унутар насеља, уз дрвене пилоне, откривена је већа количина животињских костију и бројни уломци праисторијских керамичких посуда.

Радиокарбонским анализама одређивања датума старости које су добијене из узорака дрвета пилона показале су како се насеље временски смјешта између 4.230 и 3.980 године прије Хтиста, преноси портал Parentium.com

Пронађени су и дрвени остаци брода, тзв. хистарске бродице. Анализом узорака утврђено је како је брод из раздобља од 12. до 10. вијека прије Христа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана