Ко има боље чуло мириса, мачка или пас?

njuska.com
Ко има боље чуло мириса, мачка или пас?

Чуло мириса је вjероватно најстарије од свих пет чула. Њухом и мачке и пси региструју постојеће мирисе у околини, али и све промjене које се у њој збивају. Поређење развијености чула код ове двије животиње чест је предмет многих дебата, али и научних истраживања.

За оне који одмах желе да сазнају рјешење или да потврде оно што већ знају побејдник је пас. Многа истраживања су потврдила да пси имају много израженији њух са више од 200 милиона рецептора за мирис у односу на мачке које имају само 19 милиона. Поређења ради човјек има тек негде око 5 милиона. пише njuska.com.

Бројна истраживања више пута су потврдила да је код паса најразвијеније чуло мириса односо њух, а ево и разлога зашто?

Већи нос – бољи њух
Носна шупљина прекривена је мноштвом нервних завршетака и рецептора мириса. Чулне ћелије које су густо поређане по носној мембрани претварају мирисе у хемијске поруке које се преносе у олфакторно подручје мозга. По правилу, већи и дужи нос има и више рецептора мириса, а тиме је и њух бољи. Мачке у овом случају испадају из конкуренције, јер и најмања раса међу псима Чивава има већи нос од било које мачке. Када је површина носа и број рецептора мисриса у питању поједина истржаивања установила су да лабрадор има око 120 милиона рецептора, јазавчар 125 милиона, фокстеријер 147 милиона, а њемачки овчар више од 200 милиона.

Еволуција битан фактор
Мачке и пси у дивљини различито су користили своја чула, па и чуло мириса. Пси су своје невјероватно чуло мириса прије свега користили да нањуше плијен, док су мачке осим тога биле усмјерене на размјену мирисних сигнала на територији и јачање и успостављане веза . И данас је размјена мириса веома важна за успостављање заједничког „породичног" мириса због ког се мачка осјећа пријатно код куће. Веома развијено чуло мириса код паса данас ове животиње чини незамјенљивим када је трагање у питању. Тако на примјер ловачке расе попут басета, бигла.. лове помоћу њуха и слиједе мирис – који може бити и до недјељу дана стар.

Сличност -Јакобсонов орган
Осим у носу, мачке и пси посједују још једно чуло мириса у виду Јакобсоновог органа. Ради се о хемијски осјетљивим нервним завршецима који се налазе у горњем дијелу усне дупље. Овај вомероназални орган, који је парни осјетилни орган, служи за идентификацију неиспаривих хемијских материја које имају високу молекуларну масу. Овакве материје су феромони. Да ли овај орган има улогу и у неком другом процесу утврђивања мирисних материја није у потпуности разјашњено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана